Традиційний англійський кекс, який печуть до Різдва, дуже красивий і напрочуд смачний. Повністю його смак розкривається після просочення міцним алкоголем і витримки мінімум 2 тижні.
Раніше ми писали, як приготувати домашній майонез за кілька хвилин.
Інгредієнти
- борошно – 75 г;
- сіль – дрібка;
- суміш різдвяних спецій (кориця, імбир, мускат, гвоздика) – 3 г;
- ванілін – 1 г;
- сухофрукти – 230 г;
- горіхи (мигдаль, фундук) – 300 г;
- масло вершкове – 75 г;
- цукор – 75 г;
- флердоранж (апельсинова вода) – кілька крапель за бажанням;
- цедра половини апельсина;
- яйце куряче велике – 1 шт. (або два дрібних);
- коньяк або ром для просочення – 2-3 порції по 50 г.
Приготування
- Борошно просіяти двічі разом із сіллю та спеціями.
- Вершкове масло збити з цукром.
- Додати флердоранж, цедру, яйце.
- Частинами додати борошно, вимішуючи тісто лопаткою.
- Додати сухофрукти та горіхи, перемішати, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті. Сухофрукти можна використовувати будь-які, які вам подобаються, але чим багатшим буде набір, тим цікавішим буде смак готового кексу.
- Форму вистелити фольгою, викласти тісто. Духовку розігріти до 150 градусів.
- Випікати 45-50 хвилин. Потім зменшити температуру до 130 градусів і пекти ще 20 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою: проткнути середину кексу, при виході з кексу на шпажці не повинно бути сирого тіста, що налипло.
- Вийняти кекс із духовки, дати охолонути у формі.
- Кекс перевернути, викласти на новий аркуш фольги, проткнути в кількох місцях шпажкою, залити коньяком, загорнути у фольгу і прибрати в темне прохолодне місце.
Кекс настоюється 2-3 тижні, за цей час його потрібно залити коньяком або ромом ще 1-2 рази. Остання заливка – не пізніше ніж за тиждень до того, як будете його їсти.
Почалася передплата на газету «На пенсії» – зробіть подарунок собі та своїм близьким