Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовини30 листопада – що прийнято і заборонено робити в день святого Андрія...

30 листопада – що прийнято і заборонено робити в день святого Андрія Первозванного

Этот материал также доступен на русском языке
30 листопада в Україні відзначають День радіотехнічних військ повітряних сил ЗСУ. Православні вшановують пам'ять святого Андрія Первозванного. Іменини відзначають Андрій та Арсеній. У народному календарі Андрій Калита. У цей день не потрібно ображати моряків і рибалок.

30 листопада – яке свято відзначають в Україні

30 листопада в Україні з 2010 року святкують День радіотехнічних військ повітряних сил ЗСУ. Свято підкреслює важливу роль радіотехнічних військ для нашої армії.

Також 30 листопада відзначають Міжнародний день комп’ютерної безпеки. Подія була створена 1988 року після найбільшої епідемії комп’ютерного вірусу, яка змусила замислитися про забезпечення інформаційного захисту.

Крім того 30 листопада Міжнародний день сексу. Свято відзначають з 2007 року, головним місцем його проведення вважається Амстердам. 

Ще 30 листопада відзначають Всесвітній день домашніх тварин. Головна мета події полягає в тому, щоб підкреслити відповідальність людей за тих, кого вони приручили.

30 листопада Міжнародний день спідниці. Це популярне свято, що закликає жінок носити спідниці на знак солідарності, рівноправності та самовираження, воно піднімає важливі питання гендерної рівності та індивідуальної свободи.

30 листопада – яке церковне свято 2023 року

Цього дня Православна церква України вшановує апостола Андрія Первозванного, який був братом апостола Петра і один із дванадцяти перших учнів Ісуса Христа. Первозванним Андрія стали звати тому, що він став першим із найвірніших учнів Христа і був із ним поруч до самого розп’яття, бачив Воскресіння і Вознесіння Ісуса. Після Воскресіння Андрій Первозванний подолав Босфор, дійшов до Києва і Новгорода, але в Греції його розіп’яли. Мощі апостола зберігаються в Італії.

Існує легенда, що апостол відвідав місце, де згодом побудували Київ, і передбачив, що на цьому місці буде велике місто. У місці, де стояв апостол, побудували Андріївську церкву. 

30 листопада – що не можна сьогодні робити

На Андрія Зимового було заборонено ображати рибалок і моряків, оскільки Андрій Первозванний є їхнім покровителем. Також не можна затівати навіть невеликі сімейні сварки вони можуть мати занадто серйозні наслідки.

Крім того, цього дня не можна шити і в’язати вважається, що так можна заплутати рибальські сіті Андрія і викликати його немилість. Наші пращури намагалися цього дня не пускати в дім гостей.

У Карпатах і Прикарпатті Андрій Зимовий вважався небезпечним днем, коли нечиста сила може нашкодити домашній худобі. Корів, кіз, овець і коней цього дня не пускали на випас і надовго не залишали без нагляду.

30 листопада – що прийнято робити в цей день

Андрій Первозванний вважається покровителем чоловіків і чоловічого здоров’я, а також моряків. У нього прийнято просити щастя в сімейному житті.

Також українці Андріїв день називали Калита. На Поліссі молодь проводила Калитянські вечорниці. Дівчата цього дня пекли обрядові коржики у формі колеса і підвішували на стелі, а хлопці намагалися відкусити від них шматок, не використовуючи руки. Хлопчиків цього дня посвячували в юнаки, після чого вони могли свататися і приймалися в чоловічу компанію.

Широко поширені в цей день Андріївські ворожіння. Дівчата збиралися разом і ворожили на суджених і на весілля. Багато хто з них вірив, що в ніч із 29 на 30 листопада дівчині може наснитися суджений.

У День Андрія Первозванного люди слухали воду в колодязях. Якщо вода в колодязі тиха, то очікували на теплу зиму без снігопадів. А гул і шум у колодязі обіцяв сувору сніжну зиму. 

Також вважається, що сни цього дня приходять віщі.

30 листопада – народні прикмети

Здавна люди вірили, що цього дня природа вказувала на те, якою буде погода найближчим часом і взимку:

  • мороз вдарив буде гарний урожай у майбутньому році, але зима буде холодною;
  • у печі червоний вогонь до холоднечі, білий до відлиги;
  • погода ясна зима не буде сніжною і холодною;
  • хмари пливуть низько буде холодно найближчими днями;
  • сніг, що випав в Андріїв день пролежить до самого квітня;
  • туман вранці – прийде потепління.

30 листопада – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Андрій, Фекла, Василь, Іларіон, Анатолій, Іван, Йосип, Григорій, Ісаакій, Володимир і Арсеній.

За годовую подписку на газету «На пенсии» — в подарок настенный цветной календарь на 2024 год

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні