П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДачаСекрети досвідчених садівників: як зрозуміти, які дерева та кущі добре перенесуть зиму

Секрети досвідчених садівників: як зрозуміти, які дерева та кущі добре перенесуть зиму

Этот материал также доступен на русском языке
Зимостійкість і морозостійкість часто плутають. Морозостійкість, або морозостійкість рослин, – це здатність рослин витримувати без пошкоджень крайні негативні температури протягом зимового періоду.

А ось зимостійкість – це здатність рослин протистояти комплексу впливів зовнішнього середовища впродовж усього зимового та ранньовесняного періодів. 

Раніше ми писали, як підготувати виноград до зимівлі.

Існують такі ознаки зимостійкості:

  • Ступінь визрівання пагонів – добре визрілі мають повністю здерев’янілі пагони з характерними для сорту сформованими бічними і верхівковими бруньками.
  • Трав’янисті (зелені) пагони з недостатньо розвиненими бруньками і неопалим листям – явний показник незимостійкості сорту на тлі аналогічних рослин (плодових дерев або чагарників) з відомою зимостійкістю.
  • Неопале листя – не завжди ознака низької зимостійкості. Часто причиною тому є перегодовування рослин азотом і тому у них довго не завершувалися ростові процеси.
  • Якщо за оптимальної агротехніки на деяких деревах або чагарниках щорічно залишаються листя і невизрілі пагони, то це вірна ознака недостатньої зимостійкості.

Тривала посуха на початку літа з подальшими рясними опадами або поливами також затягує ростові процеси. Це може викликати вторинний ріст пагонів, що виникає з уже сформованої верхівкової бруньки наприкінці літа – початку осені. У результаті такі пагони зазвичай підмерзають.

За річну передплату на газету «На пенсії» — у подарунок настінний кольоровий календар на 2024 рік

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні