П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЧастині українців зменшать пенсії наступного року – кого це торкнеться

Частині українців зменшать пенсії наступного року – кого це торкнеться

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні можуть перерозподілити пенсійні надбавки. Усе це робиться для того, щоб солідарна пенсійна система була справедливішою.

Очікується, що пенсіонерам, які отримують мінімальні виплати, їх збільшать, а тим, хто отримує “астрономічні” суми їх знизять. Про це розповіла Роксолана Підласа, голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України.

Відомо, що приблизно 30% українських пенсіонерів отримують виплати не більше ніж до 3000 грн, а понад 50% отримують до 5000 грн. Очікується, що таким пенсіонерам збільшать надбавки. 

“Тобто ті, хто зараз отримує найменші пенсії, матимуть зростання виплат. Водночас, для чиновників, які вийшли на пенсію і отримують якісь астрономічні суми, ми плануємо зниження таких пенсій. Усе це робиться для того, щоб солідарна пенсійна система була справедливішою”, – наголосила народна депутатка.

У 2023 році середня пенсія в країні становить близько 5,35 тисяч гривень, але при цьому майже мільйон пенсіонерів отримують виплати понад 10 тисяч гривень.

Раніше ми писали, що частина українців може отримувати подвійні виплати.

Будуть скорочені виплати у тих, хто дописував собі різного роду добавки за заслуги, які в майбутньому дозволили їм значно вплинути на отримання пенсії. Тепер пенсію розраховуватимуть не за якийсь окремий проміжок часу, її нараховуватимуть за те, що людина сплачувала все життя внески.

Таким чином з’явиться можливість збільшити пенсії тих, хто вийшов на пенсію до 2011-2015-го року. Ці виплати набагато менші, ніж у тих людей, які виходять на пенсію зараз. Крім того, плануються перевірки нарахування пенсій держслужбовців, у разі порушень неправомірні надбавки скасовуватимуть.

За словами депутата, наступного року держава планує виділити Пенсійному фонду 271,9 мільярда гривень, щоб виплатити належні пенсії та провести їхню індексацію в березні.

Пенсіонерам встановлено щомісячну компенсаційну виплату: хто і скільки може отримати

Допомога від ООН – чому не всі пенсіонери її отримали та як це можна зробити

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні