Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнцям 80+ належить додаткова сума до пенсії та інші важливі зміни у...

Українцям 80+ належить додаткова сума до пенсії та інші важливі зміни у законодавстві

Этот материал также доступен на русском языке
Щодня у країні реєструються нововведення у всіх сферах життя. Це закони та підзаконні акти, постанови та рішення, які торкаються життя простих українців. Як не пропустити важливих змін у законодавстві? Наша вибірка допоможе зорієнтуватися в деяких оновленнях.

Набути статусу учасника бойових дій стало простіше

Наразі для визначення статусу учасника бойових дій (УБД) на розгляд комісії достатньо подати лише одну довідку про безпосередню участь людини у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією росії.

У Міноборони повідомили, що ця довідка має містити інформацію про документи, які б підтверджували участь людини у відповідних заходах.

Військовослужбовці, звільнені з військової служби, мають право на перерахунок пенсії

Майте на увазі, що військовослужбовці, звільнені з військової служби, мають право на перерахунок пенсії на підставі підвищення грошового забезпечення або на підставі нових документів, доданих до пенсійної справи.

Якщо ви потребуєте консультації юриста з цього питання, звертайтеся до системи безкоштовної правової допомоги:

  • за телефоном 0800-213-103;
  • у Телеграм: https://t.me/LegalAidUkraineBot (кнопка «Отримати консультацію»);
  • до найближчого бюро правової допомоги: https://bit.ly/bpd_buro.

При призначенні пенсії документи про стаж враховуються лише в оригіналах

Треба не забувати, що при призначенні пенсії документи про стаж (зокрема трудова книжка) враховуються лише в оригіналах. Таким чином копії, навіть завірені нотаріусом, не підходять. При цьому внутрішньо переміщені особи, які не мають трудових книжок або відповідних записів, можуть підтвердити трудовий стаж за словами свідків, повідомили у Міністерстві реінтеграції. 

Українцям 80+ належиться додаткова сума до пенсії

  • Майте на увазі, громадянам, які досягли 80 років, належиться додаткова сума до пенсії у розмірі до 570 гривень щомісяця.
  • Ті, хто досяг 75 років, отримують доплату до 456 гривень щомісяця.
  • Громадяни, яким виповнилося 70 років, отримують щомісячну доплату у розмірі 300 гривень.

Право на доплату є у пенсіонерів, які мають пенсію меншу за 10 340 гривень.

Програму «Доступні ліки» розширено

З вересня програму «Доступні ліки» розширено. Крім тест-смужок для інсулінозалежних людей та препаратів для паліативних хворих (див. «Пенсійну телепрограму» №35, стор.1), додано противірусний засіб «Валганцикловір» і препарат «Дапагліфлозин», що застосовується при серцевій недостатності. Їх можна отримати безкоштовно або з невеликою доплатою.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні