Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаДача5 найважливіших справ листопада – що обов'язково має зробити дачник у саду

5 найважливіших справ листопада – що обов’язково має зробити дачник у саду

Этот материал также доступен на русском языке
Осінь вже закінчується, але для садівників ще залишилися важливі справи, які потрібно закінчити цього місяця. Не нехтуйте підготовкою свого саду до зими. Це дозволить вам трохи заощадити час навесні, а ваші дерева та чагарники, краще витримають холоди та порадують у наступному сезоні багатим урожаєм. Розповідаємо про п'ять найважливіших справ садівника в останній місяць осені.

1. Санітарна обробка саду

Санітарна обробка саду проводиться, щоб позбавитися шкідників, які вже розташувалися в затишних куточках вашого саду, і не дати їм розплодитися навесні. Для цього приберіть з ділянки опале листя та муміфіковані плоди, що залишилися на деревах. Якщо їх залишити на ділянці, шкідники використають їх як укриття від холодів та живильне середовище.

Пам’ятайте, що законом заборонено спалювати рослинні рештки. Зібране листя потрібно або викинути, або закласти в компостну яму. Під час процесів гниття в компості всі шкідники, що сховалися там, загинуть і теж стануть добривом.

Другий етап – осіння побілка дерев. Проводити її можна тільки якщо температура ще не опустилася нижче за 6 градусів тепла. Дочекайтеся теплого сонячного дня і обробіть стовбури дерев таким розчином:

  • вода – 10 літрів;
  • вапно – 2 кг;
  • глина – 0,5 кг;
  • свіжий коров’як – 0,5 кг;
  • борошняний клейстер – 1 склянка.

Додавання до вапна цих інгредієнтів дозволить побілці протриматися на стовбурах аж до весни.

2. Підгортання та мульчування дерев

Молоді дерева, яким ще немає трьох років, обкладіть хвойними гілками, зробивши своєрідний курінь. Це дозволить їм не замерзнути і водночас забезпечить вентиляцію та збереже від загнивання.

Готуємо виноград до зимівлі: як і коли правильно обрізати лози

Всі пристовбурні кола і молодих і дорослих дерев засипте шаром будь-якої мульчі товщиною близько 15 см. Така товщина захистить коріння, розташоване ближче до поверхні, від промерзання і надовго збереже вологу.

3. Вологозарядний полив

Добре зволожена земля промерзає повільніше, тому якщо осінь видалася сухою, перед морозами потрібно добре полити дерева. Разом з поливом можна внести фосфор та калій. Калій особливо важливий, тому що він підвищує морозостійкість усіх рослин.

4. Годівниці для птахів

Зимовий час – складний період для всіх живих істот. Пам’ятайте, що птахи допомагають боротися зі шкідниками в саду, тому буде чесно, якщо ви допоможете їм перезимувати. Зробіть годівниці з підручних матеріалів і розвісьте їх на деревах у своєму саду.

5. Підготовка садового інвентарю до зими

Коли ви закінчите всі роботи в саду, інвентар потрібно добре вимити та продезінфікувати, щоб він не став розсадником інфекцій наступного сезону. Якщо ваші інструменти зберігаються в приміщенні, куди взимку може пробратися волога, обробіть їх захисним засобом від іржі.

Як оформити передплату на газету «На пенсії» онлайн — покрокова інструкція

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні