П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаНовиниМагнітні бурі на понеділок, 20 листопада

Магнітні бурі на понеділок, 20 листопада

Этот материал также доступен на русском языке
Чи очікуються цього дня геомагнітні бурі?

У понеділок, 20 листопада, на Землі очікується слабка магнітна буря рівня G1.

Магнітна буря такої сили може бути причиною незначних збоїв у роботі енергосистем, а також вплинути на маршрути міграцій птахів та тварин.

Також магнітна буря може вплинути на здоров’я метеозалежних і літніх людей, тому в цей день їм потрібно бути обережними.

Протягом останніх 24 годин сонячна активність була на помірному рівні. За останню добу на Сонці відбулися п’ять спалахів класу С і два спалахи класу М, максимальним з яких був спалах класу М1,2.

Сонячні спалахи M-класу є середніми з великих спалахів. Спалах М1,2 може викликати невеликий рівень радіоперешкод на денній стороні Землі. Можливий сонячний радіаційний шторм.

Очікується, що у понеділок геомагнітне поле буде від спокійного рівня до рівня незначного шторму. Сонячна активність, ймовірно, буде низькою із ймовірністю спалахів М-класу.

Сонячна активність на 20 листопада:

  • Вірогідність малого геомагнітного шторму – 20%
  • Вірогідність великого геомагнітного шторму – 1%
  • Вірогідність спалаху на Сонці М-класу – 25%
  • Вірогідність спалаху на Сонці Х-класу – 1%
  • Кількість сонячних плям – 14.

Фахівці сайту Метеоагент відзначають збуджений стан магнітосфери Землі – K-INDEX 5, який відповідає сонячній бурі рівня G-1 (див. графік)

Для того, щоб легше орієнтуватися в графіках, можна взяти за основу робочу класифікацію і самим визначати для себе рівень сонячного шторму та рівень можливого впливу на ваш організм.

Класифікація магнітних бур

K-індекс – це відхилення магнітного поля Землі від норми протягом тригодинного інтервалу. Індекс був введений Юліусом Бартельсом в 1938 році і є значеннями від 0 до 9 для кожного тригодинного інтервалу (00:00 – 03:00, 03:00 – 06:00, 06:00 – 09:00 і т. д.) світового часу.

Kp-індекс – це планетарний індекс. Обчислюється як середнє значення К-індексів, визначених на 13 геомагнітних обсерваторіях, розташованих між 44 та 60 градусами північної та південної геомагнітних широт. Його діапазон також від 0 до 9.

G-індекс – п’ятибальна шкала сили магнітних бур, запроваджена Національним управлінням океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA) у листопаді 1999 року. G-індекс характеризує інтенсивність геомагнітного шторму за впливом варіацій магнітного поля Землі на людей, тварин, електротехніку, зв’язок, навігацію тощо.

За цією шкалою магнітні бурі поділяються на рівні від G1 (слабкі бурі) до G5 (екстремально сильні бурі). G-індекс відповідає Kp мінус 4; тобто G1 відповідає Kp = 5, G2 відповідає Kp = 6 і т.д.

Для звичайних людей більш зрозумілим є індекс G, який оцінює магнітні бурі з точки зору їх небезпеки. Виділяється п’ять рівнів.

  • G1незначні магнітні бурі. Відбуваються близько 1700 разів за сонячний цикл. Можуть провокувати слабкі коливання електромережі, трохи впливати на роботу супутників, викликають полярні сяйва.
  • G2 – помірні. Приблизно 660 разів за цикл. Іноді призводять до перепадів напруги та пошкодження трансформаторів у північних широтах, вносять корективи у рух космічних апаратів. Через такі бурі полярні сяйва виникають далі від полюсів.
  • G3 – сильні. Близько 200 за цикл. Через такі збурення може знадобитися коригування напруги в енергосистемах. Також іноді відбуваються помилкові спрацьовування запобіжників, виникають перебої у супутниковій навігації та радіозв’язку. Полярні сяйва видно ще ближче до екватора.
  • G4 – важкі. Близько 100 за цикл. Поширені проблеми з контролем напруги та помилкові спрацьовування захисних пристроїв. Такі бурі можуть створювати електричні струми в трубопроводах, погіршувати радіозв’язок та супутникову навігацію. Іноді спостерігаються полярні сяйва на рівні Краснодарського краю.
  • G5 – екстремально сильні. Близько 4 за цикл. Чи здатні призвести до масштабних проблем з енергомережею (деякі системи повністю відмовляють або відключаються), серйозних неполадок у роботі супутників. Можуть утворити сильні струми в трубопроводах, кілька днів позбавити радіозв’язку. Полярні сяйва можливі у субтропічних областях, наприклад у Каїрі.

Магнітні бурі можуть негативно впливати на здоров’я людей. Попередження про магнітні бурі допомагають контролювати фактори ризику інфарктів та інсультів у дні, що передують цим типам сонячних явищ.

Нагадаємо, ми публікували прогноз геомагнітних бур на листопад 2023 року. Однак слід пам’ятати, що Сонце непостійне, тому прогноз його активності може змінитися.

Нове на сайті