П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаДачаНа картоплі з'явилася гнилизна: чи можна їсти такі бульби – ви це...

На картоплі з’явилася гнилизна: чи можна їсти такі бульби – ви це повинні знати

Этот материал также доступен на русском языке
Найчастіше гнилизна проявляється при зберіганні картоплі. Вона може бути мокрою, сухою, фомозною, кільцевою та гумовою. Багато господинь просто обрізають уражену ділянку бульби і вживають її в їжу. Чи можна це робити?

Насамперед, слід зазначити, що основними причинами розвитку гнилизни є:

  • погана обробка ґрунту перед посадкою картоплі;
  • велика кількість дощів та надмірний полив;
  • перегодовування азотом;
  • механічні пошкодження бульб при збиранні врожаю;
  • порушення правил зберігання.

Раніше ми розповідали, як потрібно правильно зберігати картоплю взимку.

Джерелом інфекції найчастіше виступають хворі бульби, ґрунт, рослинні залишки. У них поселяються грибки та бактерії, які здатні при зберіганні інфікувати абсолютно здорові бульби.

Чи можна картоплю, яка уражена гниллю, їсти

Картоплю, на якій з’явилася гнилизна, вживати в їжу не можна.

Навіть, якщо гниллю вражена не вся бульба, і уражену ділянку можна вирізати. Справа в тому, що шкідливі бактерії та гриби, які провокують гнилі, потрапляючи всередину людського організму, можуть спровокувати гострі отруєння, ураження органів шлунково-кишкового тракту та інші негативні наслідки.

Також ніколи не вживайте в їжу картоплю, що позеленіла. У ній міститься висока кількість отруйної речовини – соланін, який може завдати серйозної шкоди здоров’ю людини.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні