Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаДачаПосійте моркву восени в правильному місці, і ранній весняний урожай вас приємно...

Посійте моркву восени в правильному місці, і ранній весняний урожай вас приємно здивує

Этот материал также доступен на русском языке
Сіяти моркву можна і навесні, і восени. Але які переваги дає осінній посів і як правильно це зробити, знають далеко не всі городники. Крім того, для моркви вкрай важливо вибрати правильну ділянку, щоб праця не пропала даремно.

Переваги посіву моркви під зиму

Усе, що ви посієте восени, коли роботи на городі набагато менше, ніж навесні, звільнить вам час і заощадить сили на початку майбутнього сезону. Але на цьому переваги підзимового посіву моркви не закінчуються.

Посіяна восени морква дасть урожай на кілька тижнів раніше і буде менше пошкоджена шкідниками, які псують урожай, влаштовуючись у коренеплодах на зимівлю. Крім того, рання морква завжди більш соковита і солодка.

Раніше ми писали, що місце, де росли помідори, потребує особливої уваги.

Де посіяти моркву восени

Морква чутлива до сусідів і попередників на грядці. При правильному сусідстві та сівозміні рослини допомагають одна одній, ділячись поживними речовинами і захищаючи від хвороб і шкідників.

Найкращі друзі моркви – цибуля і часник. Їх можна вирощувати одна після одної, а також використовувати змішані посадки цих культур. Вони не конкурують за поживні речовини і відлякують шкідників один одного. 

Також хорошим місцем для посіву моркви будуть грядки після картоплі, томатів і кабачків. А ось після бобових і петрушки сіяти моркву не варто, гарного врожаю з такої грядки ви не дочекаєтеся. 

Вкрай небажано сіяти моркву на одному і тому ж місці, оскільки ґрунт збіднюється, а шкідники моркви отримують там “постійну прописку”.

Як правильно посіяти моркву під зиму

Перше правило осінньої сівби моркви – не поспішайте! Дочекайтеся, коли денна температура буде не вище п’яти градусів тепла. Якщо посіяти моркву раніше, є ризик, що насіння почне проростати і з настанням морозів загине.

Коли встановиться відповідна температура, виберіть ясний безвітряний день і зробіть таке:

  1. Скопайте і розрівняйте ґрунт.
  2. Зробіть борозенки глибиною близько 3 см з відстанню між рядами 20–25 см.
  3. Припудріть землю деревною золою.
  4. Посійте в борозенки насіння. Загущати посів не потрібно, насіння моркви добре зимує в ґрунті і проростає не гірше, ніж навесні.
  5. Присипте насіння пухкою землею. Можна використовувати суміш торфу і перегною у співвідношенні 1:1.
  6. Злегка утрамбуйте ґрунт і замульчуйте опалим листям або ялиновим гіллям.
  7. Після того, як випаде сніг, насипте його зверху мульчі.
  8. Навесні, коли сніг зійде і ґрунт відтане, приберіть мульчу з грядки. після появи сходів знову замульчуйте міжряддя сосновою тирсою і доглядайте за морквою далі, як і за весняними посівами.

Спробуйте посіяти моркву під зиму. Результат обов’язково вас приємно здивує!

Як оформити передплату на газету «На пенсії» онлайн — покрокова інструкція

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні