Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДачаЗробіть це восени на ґрунті після помідор – влітку грядки ломитимуться від...

Зробіть це восени на ґрунті після помідор – влітку грядки ломитимуться від урожаю

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб наступного сезону город порадував багатим урожаєм, досвідчені дачники починають підготовку грядок з осені. Місце, де росли помідори, потребує особливої уваги, тим паче якщо ви плануєте садити там томати і наступного року.

Перший етап підготовки полягає у знищенні шкідників і збудників хвороб помідорів, які після збору врожаю влаштувалися на зимівлю в ґрунті.

Другий етап відновить витрачені поживні речовини в ґрунті. І це дуже важливо, тому що земля виснажила свої ресурси, виростивши для вас урожай, а наступного року на бідному ґрунті помідори можуть зачахнути.

Раніше ми писали, як зробити ефективне добриво за копійки.

Етап перший: очищення та дезінфекція грядок

Якщо цього сезону ваші помідори хворіли, все бадилля потрібно зібрати і викинути. На компост можна закладати тільки залишки здорових рослин.

Після цього потрібно знезаразити землю від грибків і шкідників. Для цього можна використовувати фунгіциди та інсектициди, які продаються в магазинах. Якщо ж ви принципово не використовуєте хімію на своїй ділянці, скористайтеся біопрепаратами на основі сінної палички або посійте гірчицю.

Насіння гірчиці прекрасно перезимує в ґрунті і зійде ранньою весною. А перед посадкою помідорів, паростки цієї рослини-сидерата потрібно скосити і закласти в ґрунт.

З цією ж метою можна використовувати і гірчичний порошок. Його розсипають по поверхні ґрунту перед перекопуванням. 

Етап другий: удобрення грядок після томатів

Восени під перекопування в землю, де росли помідори, вносять азот, фосфор, калій. Також можна використовувати будь-які комплексні добрива для відновлення мінерального складу ґрунту.

Якщо ви віддаєте перевагу органіці, можна використовувати такі підгодівлі з коров’ячого гною і деревної золи. У цій суміші містяться всі необхідні поживні речовини, які потрібно заповнити в ґрунті. Гній розкидають по поверхні ґрунту, зверху розсипають золу, після чого землю перекопують.

Важливо: восени під перекопування в ґрунт можна вносити свіжий коров’ячий гній, а навесні перед висаджуванням рослин – тільки перепрілий, що перепрівав не менше року.

Відновити ґрунт після вирощування помідорів допоможе і суміш із трьох компонентів:

  1. Доломітове борошно – збагачує ґрунт кальцієм, магнієм, фосфором, марганцем і цинком, а також убереже помідори наступного року від вершинної гнилі.
  2. Гірчичний порошок – зробить ґрунт більш пухким і захистить рослини від грибкових захворювань.
  3. Мелена яєчна шкаралупа – містить кальцій, фосфор, марганець, сірку, мідь і молібден.

Ці три компоненти потрібно змішати в таких пропорціях: по 2 кілограми доломітового борошна і гірчичного порошку плюс літрова банка яєчної шкаралупи. Інгредієнти перемішують і в сухому вигляді закладають у борозенки на місці майбутніх грядок, після чого присипають землею. На квадратний метр грядки буде достатньо внести півтори-дві склянки порошку.

Така комплексна підготовка грядок з осені допоможе вам уникнути проблем у новому городньому сезоні, а земля обов’язково віддячить за турботу рясним врожаєм. 

Відкрито передплату на газету «На пенсії» – як легко оформити її в інтернеті

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні