П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯкі яйця смачніші та корисніші – з білою або коричневою шкаралупою: ви...

Які яйця смачніші та корисніші – з білою або коричневою шкаралупою: ви це повинні знати

Этот материал также доступен на русском языке
Напевно, кожен з нас замислюється над тим, які яйця корисніші – білі або коричневі. Якщо ви не знаєте точної відповіді, спробуємо прояснити ситуацію раз і назавжди.

Багато хто вважає, що коричневі яйця корисніші і аргументують вони це тим, що часто ціна на десяток таких яєць трохи вища. Чи насправді це так чи це звичайний маркетинговий хід?

Раніше ми розповідали, скільки  яєць потрібно з’їдати пенсіонерам.

Ще можна почути, що шкаралупа у коричневих яєць міцніша, ніж у білих і колір жовтка яскравіший. Але від кольору шкаралупи це точно не залежить.

Вчені порівняли яйця з коричневою та з білою шкаралупою, щоб зрозуміти, чи є між ними відмінності. І ось, що з’ясувалося: колір шкаралупи не має значного впливу на якість і склад яєць. Єдина реальна різниця — це пігмент в оболонці.

Ще раз нагадаємо, що коричневі яйця несуть кури з темним оперенням, а білі – зі світлим.

Що ж до міцності шкаралупи, вона залежить від раціону харчування, як, відповідно, і колір жовтка, і від віку курки. Чим молодша курка, тим міцніше шкаралупа, з віком вона стоншується.

Ну, і звичайно, найкориснішими яйцями вважаються домашні, коли кури гуляють відкритою територією, клюють травку, в їх раціоні є якісні корми. А насичений жовтий відтінок жовтку дає саме свіжа трава та кукурудза.

Тому вартість домашніх яєць завжди дещо вища.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні