Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаГрошіВнутрішньо переміщені особи можуть отримувати різні види соцвиплат – роз'яснення юристів

Внутрішньо переміщені особи можуть отримувати різні види соцвиплат – роз’яснення юристів

Этот материал также доступен на русском языке
Внутрішньо переміщеними особами мають право на державну грошову допомогу. Але чи можуть вони отримувати кілька допомог, розбираємося в цій статті.

ВПО можуть одночасно отримувати допомогу на проживання та соціальні виплати для малозабезпечених сімей. Про це повідомили співробітники “Юридичного радника для ВПО”.

Раніше ми писали, як зміняться правила та умови виплат для ВПО з 1 листопада.

Які види допомоги можуть отримувати ВПО

Згідно з пунктом №1 Постанови №332, ухваленої КМУ 20.03.2022 року, ВПО мають право отримувати допомогу на проживання, призначену для того, щоб забезпечити соцпідтримку людям із незахищених верств населення і стимулювати їх до працевлаштування.

Згідно зі статтею №3 Закону “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям” отримати соціальну допомогу від держави можуть малозабезпечені сім’ї, які проживають як на території країни, так і інші сім’ї у випадках, які визначаються законодавством.

За законом, малозабезпечені – це ті сім’ї, які через поважні або незалежні від неї причини отримують середній дохід на місяць нижче прожиткового мінімуму, що визначений державою. 

Чи можуть ВПО позбутися соцвиплат через отримання інших допомог

“Тобто, для призначення цих двох допомог беруть до уваги різні критерії: якщо для допомоги на проживання ВПО першочерговим є факт внутрішнього переміщення особи, яка звертається по цю допомогу, то для малозабезпечених – матеріальне становище”, – звертають увагу юристи.

Також згідно з пунктом №16 Постанови №332 соціальні виплати на проживання для ВПО не враховуються під час розрахунку доходу сім’ї для будь-якої соцдопомоги, на яку сім’я має право за законом. Тобто подаючи заявку на призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям не потрібно декларувати допомогу Це означає, що ВПО можуть отримувати кілька видів соціальної допомоги одночасно. Відповідно, отримання допомоги малозабезпеченій сім’ї не може стати причиною скасування допомоги на проживання ВПО.

Нагадаємо, державні служби можуть проводити перевірки місця проживання ВПО, але попереджати про її проведення мають щонайменше за два дні.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні