Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та прикмети 2 листопада – чому сьогодні потрібно неодмінно загадати бажання

Свята та прикмети 2 листопада – чому сьогодні потрібно неодмінно загадати бажання

Этот материал также доступен на русском языке
2 листопада в Україні та в усьому світі відзначають Міжнародний день проєктного менеджера і День, коли чоловіки готують обід. Цього дня вважається поганою прикметою давати гроші в борг. Православні вшановують день пам'яті святих Акіндіна і Пігасія. У народному календарі – Житниця. Іменини сьогодні справляють Костянтини Альберт.

Свята 2 листопада в Україні та світі

Цього дня в Україні та світі святкують Міжнародний день проєктного менеджера. Професійне свято створили Лаверн Джонсон і Лорі Мілхевен 2004 року, щоб визнати ту важливу роль, яку відіграють ці фахівці в успіху різних проєктів у багатьох сферах діяльності. Проєктні менеджери планують, керують ресурсами і просувають поставлені завдання. Так вони сприяють досягненню успіху будь-якої компанії.

Також 2 листопада цього року – Всесвітній день балету. Свято відзначають з 2012 року після Royal Ballet Live – трансляції в прямому ефірі, яка тривала 9 годин і зібрала понад 2,5 мільйона переглядів на YouTube.

Ще цього дня відзначають День дорожнього регулювальника, щоб віддати данину поваги тим, хто забезпечує безпеку водіїв і пасажирів.

Крім того, 2 листопада 2023 року – це День, коли чоловіки готують обід, який відзначають у перший четвер листопада. Назва свята говорить сама за себе, сьогодні за смачний обід мають відповідати представники сильної половини людства.

Церковне свято 2 листопада за новим календарем 2023 року

2 листопада українські православні вшановують святих Акіндіна, Пігасія, Анемподиста і з ними 7000 мучеників, які загинули за свою віру. Святі були були придворними перського царя Сапора II і потайки. Одного разу вони молитвами зцілили царя, але той визнав це чаклунством і велів їх спалити. Однак страта не вдалася, оскільки пішов дощ і загасив полум’я. Багато очевидців, зокрема й мати царя, бачачи це, увірували в Ісуса Христа. Святі хрестили їх дощовою водою, за що цар у підсумку стратив усіх, зокрема й свою матір.

Також цього дня вшановують преподобного Маркіяна, який був дуже чуйним до потреб людей і завжди намагався їм допомагати. Його вважали чудотворцем за те, що він зцілював людей молитвами. Преподобний Маркіян помер у 99, проживши все життя в безшлюбності. Його мощі були поховані в храмі Святої Ірини, де вони здійснювали численні чудеса.

Народні заборони 2 листопада

Здавна в цей день заборонено робити певні речі:

  • не можна пити спиртні напої та їсти солодощі – це обіцяє сварки з родичами;
  • не варто залишати вогонь без нагляду – високий ризик пожежі;
  • не потрібно давати гроші в борг – можуть виникнути фінансові проблеми;
  • не рекомендується вирушати в тривалі поїздки – вони можуть виявитися невдалими.

Давні традиції 2 листопада в Україні

Оскільки святі Акіндін і Пігасій є покровителями житниць і приборкувачами вогню, цього дня – Житницю – прийнято до них звертатися за захистом врожаю і господарства від вогню.

Цього дня прийнято до заходу сонця попросити вибачення у тих, кого ви образили – так можна позбутися багатьох своїх проблем.

Наші пращури в цей день возили мололи зерно на млинах і готували запаси на зиму. 

Вважалося, що вогонь 2 листопада має очисну силу, і якщо спалити в ньому одяг або взуття хворого, то полум’я знищить недугу.

Також люди вірили, що загадане бажання цього дня неодмінно збудеться, а річ, куплена сьогодні, прослужить довго.

Прикмети щодо погоди на 2 листопада 

За природою цього дня наші предки судили про те, яка на них чекає погода:

  • сніг ліг на суху землю – буде ще кілька тижнів тепла;
  • іній на деревах – попереду неврожайний рік;
  • птахи влаштували “базар” – погода буде ясною;
  • хмари йдуть проти вітру – гряде снігопад.

Іменини 2 листопада за новим церковним календарем

Цього дня за новим стилем іменини відзначають: Костянтин, Домініка, Альберт, Леопольд, Маркіян.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні