Неділя, 12 Травня, 2024
ГоловнаНовиниАномальний листопад: якою буде погода в Україні в останній осінній місяць

Аномальний листопад: якою буде погода в Україні в останній осінній місяць

Этот материал также доступен на русском языке
Листопад традиційно характеризується переходом від осені до зими. Зазвичай місяць вирізняє підвищена туманність, похмура погода, негода або поява першої снігової пороші. Сто років тому в цей час уже фіксувалося зниження температури від -24 до -15°С.

У листопаді тенденція до теплої та вологої погоди не зміниться, а сніг і стабільні морози навряд чи прийдуть в Україну. Про це розповів метеоролог Ігор Кибальчич, кандидат географічних наук.

Через кліматичні зміни протягом останніх 20 років ноябрі стали значно теплішими. Траплялося, що температура в південній частині країни коливалася від +18 до +24°С. Перехід у період передзим’я з температурою близько +5°С зазвичай відбувається в першій декаді місяця.

Читайте також, які свята відзначатимемо в листопаді.

Згідно з довгостроковими метеорологічними прогнозами, 2023 року листопад практично на всій території Євразії очікується теплим. Це забезпечить активне західне перенесення повітряних мас і розвиток циклонів у секторі Атлантичної Європи. Відповідно, переважатимуть південні та південно-західні вітри, які принесуть середземноморське тепло і вологість у більш північні європейські широти.

Погода в першій декаді листопада 2023 року

В Україні перші 10 днів листопада будуть аномально теплими завдяки південно-західним і південним вітрам. Не виключаються рекордно високі для останнього місяця осені температури. Як зазвичай найвищі рівні температури спостерігатимуться на півдні України та на Закарпатті. Активні циклони можуть принести опади 1 – 10 листопада буде багато у зв’язку з активною циклонічною діяльністю. На заході та півночі їх може випасти й місячна норма. Мінімальні опади очікуються в південно-східній половині частини України.

Погода в другій декаді листопада 2023 року

Друга декада листопада буде відзначена високими середніми температурами навіть для нових кліматичних норм. У більшості областей пройдуть дощі, зокрема й на посушливому півдні. Снігу, за винятком високогірних карпатських районів, у цей період не очікується.

Погода в третій декаді листопада 2023 року 

В останні десять днів осені разючих змін не відбудеться. Температура повітря так і залишиться вищою за нормальну в більшості регіонів України. Опади можливі у вигляді дощу і мряки, зрідка з мокрим снігом. Але стабільний сніговий і льодовий покрив малоймовірний.

Підсумковий прогноз на листопад 2023 року в Україні

У середньому повітря прогріється від +3 до +10 °С, що перевищить норму на 1 – 3 градуси. Загальна кількість опадів сягне 100 – 150% норми. Переважанням теплої погоди, що може принести місцями грози та стійкі тумани. Стійких морозів у листопаді можна не чекати навіть у північних регіонах і Карпатах. Але короткочасні похолодання із заморозками від -2 до -7 градусів цілком імовірні, але лише після 15 листопада.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні