Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовини"єВідновлення": з 1 листопада українці почнуть отримувати компенсацію за пошкоджене житло

“єВідновлення”: з 1 листопада українці почнуть отримувати компенсацію за пошкоджене житло

Этот материал также доступен на русском языке
Програма "єВідновлення" стартує з початку листопада. Українці, житло яких було пошкоджено, почнуть отримувати компенсацію. Читайте про подробиці програми в цій статті.

Жителі України, які через бойові дії втратили своє житло, з початку листопада зможуть отримати житлові сертифікати в рамках програми “єВідновлення”. Про це розповіла голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Раніше ми писали, що в Україні запрацював закон про податок на нерухомість.

За словами голови комітету, з 1 листопада програма компенсацій за повністю знищене майно українців через російську агресію розпочне свою повноцінну роботу. 

Шуляк повідомила, що наразі отримано понад 4300 заявок, з них половина з Харківської області та значна частина – з Київської.

За даними народної депутатки, уже проведено обстеження, завдяки чому сформовано близько 200 житлових сертифікатів, які можна буде обміняти на житло з 1 листопада 2023 року.

Шуляк пояснила, що сертифікат дає змогу обрати “будь-який тип нерухомості в будь-якому місті України”. 

“Якщо людина втратила приватний будинок, вона може вибрати або сертифікат і обміняти його на квартиру, або отримати гроші і відбудувати нове житло на своїй земельній ділянці”.

За даними голови комітету, Кабінет міністрів України встановив середню вартість квадратного метра на рівні 36 422 гривень. Однак, це значення коригується такими коефіцієнтами залежно від:

  • регіону – житлова нерухомість у різних містах відрізняється за ціною;
  • кількості кімнат – вартість квадратного метра в 1-кімнатних квартирах вища, ніж, наприклад, у 4-кімнатних;
  • віку будівлі – вартість нерухомості в старих будинках або новобудовах може бути різною.

При цьому, згідно з умовами, отримане житло не можна буде виставити на продаж протягом п’яти років. Олена Шуляк пояснює це так:

“Ми хочемо, щоб житло будували в Україні, щоб люди залишалися тут і поверталися”

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні