Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаТарифи на комуналку: які зміни чекають на українців із 1 листопада

Тарифи на комуналку: які зміни чекають на українців із 1 листопада

Этот материал также доступен на русском языке
Як зміняться ціни на послуги ЖКГ у листопаді 2023 року. Скільки коштуватиме газ, опалення та гаряча вода в Україні в осінньо-зимовий період.

У листопаді змін у вартості комунальних послуг не передбачається. Однак, багато аналітиків вважають, що наступного року тарифи стануть вищими.

Раніше ми писали, що США рекомендують Україні підвищити два основних комунальних тарифи.

Тарифи на комунальні послуги до кінця 2023 року

Вартість електрики залишиться для українців незмінною з червневого підвищення. Наразі всі українські споживачі платять 2,64 грн за кВт/год. За даними Міністерства енергетики така вартість електроенергії збережеться до кінця опалювального сезону.

Українці, у яких встановлено двозонні лічильники, можуть заощадити, заплативши за світло, спожите вночі 1,32 грн за кВт/год.

Вартість водопостачання та водовідведення поки що не змінювали, тобто з початку місяця українці за ці послуги платитимуть так само, як і в жовтні.

Тариф на газ також залишився незмінним, але доставка газу коштуватиме менше. А отже, у листопаді вартість газу буде 7,96 грн за м³. Вартість доставки для деяких споживачів зменшиться через те, що тепер ураховується тільки те газове обладнання побутових споживачів, яке функціонує і не є опломбованим.

Як можуть підняти тарифи у 2024 році

Очікується, що наступного року можуть встановити таку вартість комунальних послуг:

  • електроенергія: 5 – 6 грн за за кВт/год.
  • газ: підніметься в ціні двічі: спершу до 11 – 13 грн, потім – до 15 грн за кубометр.
  • тепло та гаряча вода: можуть стати дорожчими на 30 – 50 відсотків у різних регіонах.

Проте на підвищення деяких тарифів діє мораторій під час воєнного стану і протягом півроку після того, як його знімуть. Тож вартість централізованого опалення, гарячого водопостачання та розподілу газу залишається незмінною до кінця війни.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні