П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаГрошіЧастина українців отримає мінімальну надбавку до пенсії у 2024 році – про...

Частина українців отримає мінімальну надбавку до пенсії у 2024 році – про кого йдеться

Этот материал также доступен на русском языке
Наступного року планують проіндексувати пенсії за новим принципом. Але частині українських пенсіонерів надбавки "не світять".

Українців, які нещодавно вийшли на пенсію, 2024 року очікує лише невелика надбавка до виплат. Про це повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв’ю Forbes.

Раніше ми писали, коли перерахують пенсії.

Найменша індексація буде проведена тим пенсіонерам, які вийшли на пенсію в останні три роки. За словами міністерки, річ у тім, що “їхні виплати відповідають ринку”, на відміну від тих, хто отримав пенсію у 2000-х роках.

“Якщо дуже спрощено, людина отримує пенсію за формулою, де базою для нарахування пенсії є середня зарплата за останні три роки”, – пояснила Жолнович.

Планується, що майбутня індексація спиратиметься на рівень інфляції за останні три роки, через що пенсії виявилися “систематично” низькими, стверджує міністерка. 

За її даними, через це є українці, які отримують лише 2,5 тисячі гривень. А ось ті, хто став пенсіонером 2019 року, з таким самим стажем роботи отримують виплати на рівні 5 тисяч.

Жолнович вважає, що краще було б провести індексацію всіх пенсій одразу, але для цього потрібно щонайменше 300 мільярдів гривень. 

“Це шалені гроші. У нас у 2024-му закладено всього сто мільярдів. Тому ми підтягуємо тих, хто отримує найменше. Це близько 60% від загальної кількості”, – зазначила міністерка.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні