Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні вже готуються графіки відключень: що буде взимку

В Україні вже готуються графіки відключень: що буде взимку

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні ведеться підготовка до зими: енергокомпанії переглянуть зимові графіки відключення електроенергії. Зокрема, для досягнення рівномірного розподілу ресурсу змінять черговість та перелік споживачів, які потраплять під обмеження електропостачання.

Про це розповів керівник НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький.

Які очікуються графіки відключення світла

За словами чиновника, терміни ймовірних відключень електроенергії в зимовий період залежатимуть від:

  • ситуації з повторними масованими обстрілами Росії;
  • можливостей електростанцій;
  • рівня споживання у відповідний період.

Тобто ситуація залежатиме від рівня загального дефіциту потужності в енергосистемі. У разі невеликої нестачі — світло вимикатимуть на чотири години, якщо більше, то відповідно довше.

Очікується перегляд графіків вимкнень. Прагнуть досягти рівномірності. Цьому має сприяти забезпечення регіонів автономними джерелами електроживлення. Йдеться, зокрема, про дизельні генератори, які зможуть живити підприємства критичної інфраструктури. Ситуація з оснащенням генераторами інфраструктурних об’єктів зараз значно краща.

Енергокомпанії назвали два можливі типи відключень взимку

У той же час у компанії YASNO розповіли, що відключення світла залежатиме від ракетних атак, екстреного реагування та імпорту ресурсу. Там наголошують, що вже навчилися реагувати на атаки, тому графіки стали більш збалансованими та адаптованими до кінця минулої зими.

Під час нового зимового періоду під час обстрілу буде два типи відключень світла:

  • перший — коли відомо, що пошкоджено, є орієнтовний час на відновлення (20 хвилин, година, день-два);
  • другий — у разі аварійної ситуації. Тривалість відновлення може бути невідомою.

Що ще слід знати

Нагадаємо, що міністр енергетики Герман Галущенко закликає громадян України запасатись генераторами на зиму. При цьому, зі свого боку, міністерство робитиме все для того, щоб ця техніка не знадобилася.

Укренерго також звернулося до українських бізнесменів із проханням завчасно придбати генератори. Таке рішення пов’язане із можливими ризиками підготовки енергосистеми до зимового періоду.

Крім того, цього року Україна входить у зиму із слабкою енергетичною системою внаслідок російських обстрілів. Тисячі інженерів працювали протягом літа, щоб відремонтувати зламане обладнання, проте на завершення підготовки до зими не вистачило ні грошей, ні часу.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні