Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПенсії не буде: українців почали готувати до припинення виплат – хто потрапить...

Пенсії не буде: українців почали готувати до припинення виплат – хто потрапить до списків

Этот материал также доступен на русском языке
Українським пенсіонерам готують низку важливих змін, які торкнуться практично кожного. У першому читанні ухвалено законопроект №9453, в якому пропонується розширити перелік причин для припинення пенсійних виплат.

Хто може залишитися без пенсії?

По-перше, до зазначеного вище Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» хочуть офіційно запровадити термін «фізична ідентифікація». З одного боку, автори законопроекту зазначають, що хочуть припинити дискримінацію внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та зробити для них ідентифікацію на загальних підставах. З іншого боку, може статися так, що, навпаки, ідентифікацію проходитимуть не лише ВПО, а й інші пенсіонери.

Раніше ми розповідали, як призначається пенсія за вислугу років.

Потім закон пропонують доповнити статтею 47-1. Вона передбачає, що виплата пенсії особам, які тимчасово проживають за межами України, здійснюватиметься на поточні рахунки, відкриті в установах банків, розташованих на території України, за умови проходження до 31 грудня кожного року особою фізичної ідентифікації.

Якщо зміни до законодавства незабаром будуть ухвалені і набудуть чинності цього року, у багатьох вітчизняних пенсіонерів, які перебувають за кордоном, відразу виникнуть проблеми, оскільки до 31 грудня часу залишатиметься не так вже й багато.

Далі хочуть розширити підстави для припинення виплати пенсії. Вони коротко перераховані на початку. Можемо лише прокоментувати окремі моменти.

  • Припинення виплати пенсії за заявою пенсіонера через тимчасове проживання за кордоном.

З одного боку, у разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон, згідно із законом, виплата пенсії має припинятися. З іншого боку, законодавство чітко не обмежує людей у пенсійних правах. Якщо вони поїхали. Ті, хто мешкає за кордоном, продовжують отримувати пенсію. Дивно сподіватися, що є багато охочих добровільно від цього відмовитися.

  • Припинення (припинення) виплати пенсії у разі визнання особи зниклою безвісти.

Це здається логічним кроком. Якщо людина не з’являється за своєю пенсією протягом певного часу, то її нарахування у будь-якому разі припинять.

  • Припинення виплати пенсії при неотриманні її протягом шести місяців поспіль на пошті або у разі відсутності протягом шести місяців поспіль видаткових операцій в установах банків за поточними рахунками.

Щодо пошти, то така норма діє вже багато років. Щодо банків сьогодні процес припинення дещо розтягнутий. Якщо рух коштів на банківській картці немає протягом року, пенсію переводять на пошту. А потім через півроку виплату призупиняють остаточно, якщо й далі людина не б’є на сполох і не звертається за своєю пенсією. Тепер держава планує ставитись до зайвих виплат ще дбайливіше.

  • Припинення виплат при непроходженні фізичної ідентифікації (у випадках, передбачених законодавством).

По цьому пункту поки що більше запитань, ніж відповідей. Про ідентифікацію в останні місяці йшлося багато. І, головним чином, вона поки що все ж таки спрямована на переселенців. Ймовірно, коли буде ухвалено цей закон, тоді дійде справа і до тих, хто перебуває за кордоном, і до тих, хто мешкає на тимчасово окупованих територіях. Хоча сьогодні законодавство передбачає, що ідентифікацію можна пройти не лише шляхом особистої присутності у ПФУ чи банку, а й дистанційно.

Зазначимо, що банки будуть зобов’язані повернути ПФУ гроші з пенсійних карток, якщо людина не встигла їх використовувати протягом останніх шести місяців. Це стосується двох останніх випадків: або якщо не було руху на особовому рахунку протягом півріччя, або якщо людина не пройшла своєчасно ідентифікацію.

Хто і як зможе відновити виплати?

На цьому фоні може з’явитися і приємніше новація. Громадянам, які проживають на тимчасово окупованих територіях або під час тимчасової окупації територій виїхали на підконтрольну Україні територію, виплата пенсії провадиться за умови неотримання пенсії від органів пенсійного забезпечення Російської Федерації. Це в принципі відповідає чинному законодавству.

Але на сьогоднішній день відсутній обмін інформацією між органами пенсійного забезпечення двох країн. Тому багато людей, які свого часу поїхали, наприклад, із Криму, не можуть переоформити пенсію в Україні. Отже, незабаром неотримання пенсії від органів пенсійного забезпечення Російської Федерації можна буде підтвердити формально – вказавши це у заяві до органу ПФУ про призначення чи поновлення виплати пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні