П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята 1 жовтня в Україні: День захисників та захисниць, Покрова Пресвятої Богородиці,...

Свята 1 жовтня в Україні: День захисників та захисниць, Покрова Пресвятої Богородиці, Міжнародний день людей похилого віку

Этот материал также доступен на русском языке
Сегодня воскресенье, 1 октября 2023 года. 274-й день года по григорианскому календарю. До окончания года остается 91 день.

Які свята відзначають 1 жовтня

До українських свят, які традиційно припадають на 1 жовтня, додалися свята, які раніше відзначали 14 жовтня.

Вони перенесені згідно з новим юліанським церковним календарем та згідно з Указами Президента.

День вчителя

У першу неділю жовтня святкується День учителя.

Професія вчителя — одна із найвідповідальніших, бо всі спеціальності залежать саме від неї. Чи то лікар, президент чи кінозірка: кожен починав свою освіту в школі.

Цей день служить не лише приводом привітати вчителів та відзначити те, як вони перетворюють сферу освіти, а й замислитися над тим, як надати їм підтримку, необхідну для повного розкриття їхнього таланту та покликання.

Загальні:

Міжнародний день кави та Всесвітній день какао та шоколаду – всі ці «смачні» свята відзначають 1 жовтня.

Проведені на сьогоднішній день дослідження підтверджують, що шоколад можна вживати як частину збалансованої, здорової для серця дієти та способу життя. Для виробництва одного фунта шоколаду (або 454 г) потрібно 400 какао-бобів.

Швейцарці споживають більше шоколаду на душу населення, ніж будь-яка інша нація на Землі: 22 фунти на людину в порівнянні з 11 фунтами на людину в США. Всесвітній день шоколаду відзначається 7 липня на честь ввезення шоколаду до Європи Христофором Колумбом під час його четвертої подорожі до “Нового Світла” у 1502-1504 роках.

Ще сьогодні – Міжнародний день людей похилого віку.

Дозволяється розслабитися і перфекціоністам, щоб відсвяткувати День «Менше, ніж ідеально».

Крім цього, цієї неділі святкують День народження поштової листівки, Міжнародний день балету та День заміни лампочки, а також День гуляння вулицями зниклих міст та Всесвітній день татуювальника.

Церковні:

У церковному календарі 1 жовтня цього року – Тиждень 17-й після П’ятидесятниці, по Воздвиження. За новим обчисленням святкуються  Покрова Пресвятої Богородиці.

 

Цей день в історії

У 1847 році Вернер фон Сіменс, його брати та Йоганн Гальське заснували фірму «Telegraphenbauanstalt Siemens & Halske», нині відому як «Siemens AG». З діяльністю компанії пов’язані такі інновації, як стрілочний телеграф, динамо-машина, трансатлантичне телеграфне сполучення, трамвай, тролейбус, електровоз, слуховий апарат, імплантований кардіостимулятор, цифрова АТС та багато інших.

1869 року у Відні було випущено перші поштові листівки.

У 1908 році Генрі Форд представив нову модель свого автомобіля “Форд Ліззі” (модель T), що стала завдяки своїй низькій ціні (850 доларів), витривалості та економічності найпопулярнішим автомобілем першої чверті століття. До 1927 року було випущено 15 млн автомобілів цієї марки.

1926 – Київський оперний театр отримав назву Київська державна академічна українська опера (сьогодні Національна опера України ім. Т. Г. Шевченка).

1931 – На Харківському тракторному заводі випустили перший трактор.

1949 року була проголошена Китайська Народна Республіка.

1959 – У Києві створено Товариство культурних зв’язків з українцями за кордоном.

1960 – На Запорізькому автомобілебудівному заводі розпочалося виробництво серійних машин ЗАЗ-965 “Запорожець”.

У 1964 році в Японії була запущена в експлуатацію перша в світі високошвидкісна магістраль – Токайдо-сінкансен.

У 1971 році у Флориді відкрито найбільше у світі місце розваг – “Діснейуорлд”.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні