Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНовиниКоли перерахують пенсії пенсіонерам віком 65 років та скільки додадуть?

Коли перерахують пенсії пенсіонерам віком 65 років та скільки додадуть?

Этот материал также доступен на русском языке
Багатьох пенсіонерів цікавить питання, чи буде підвищення пенсій у 2024 році. В уряді готують перерахунок пенсійних виплат для двох категорій українців із 1 січня. Серед яких ті, кому виповнилося 65 років.

Про це повідомляє “Апостроф” з посиланням на відповідь Міністерства соціальної політики України на інформаційний запит редакції.

Раніше ми розповідали, кому перерахують пенсії  з 1 жовтня.

Так, за інформацією, що її надали у відомстві, у парламенті зареєстровано законопроект “Про Державний бюджет України на 2024 рік” (реєстр № 10000 від 15.09.2023), внесений на розгляд Кабінетом Міністрів України. Законопроектом у 2024 році передбачаються перерахунок та збільшення пенсій з 1 січня пенсіонерам, які досягли віку 65 років у зв’язку із зростанням розміру мінімальної заробітної плати. Пенсіонерам зі стажем у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років (пенсія встановлюється у розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати).

З 1 січня обіцяють встановити мінімальну зарплату на рівні 7100 гривень, а це означає, що пенсія у 65-річних пенсіонерів не повинна бути нижчою за 2840 гривень.

Чергове підвищення пенсій для 65-річних відбудеться з 1 квітня, коли мінімальна зарплата зросте до 8000 гривень і пенсія буде не менше 3200 гривень.

Також у зв’язку із зростанням розміру мінімальної заробітної плати, яку застосовують органи Пенсійного фонду України, з 1 січня збільшаться надбавки за проживання в зоні радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, за рішеннями суду.

При цьому, в умовах протидії збройній агресії РФ, виникло багато викликів, пов’язаних, зокрема, зі зростанням навантаження на Державний бюджет України через виникнення у громадян нових потреб, які потребують своєчасного реагування з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування. У зв’язку з цим будь-які прийняті законодавчі норми мають бути фінансово забезпеченими“, – наголосили в міністерстві.

Тому говорити із стовідсотковою впевненістю про підвищення пенсій з 1 січня 2024 року не можна, оскільки все залежатиме від фінансування та наявності коштів у держбюджеті на підвищення виплат.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні