П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДачаХороші сусіди в саду: які дерева не можна садити поряд – урожаю...

Хороші сусіди в саду: які дерева не можна садити поряд – урожаю не дочекаєтесь

Этот материал также доступен на русском языке
Часто від садівників можна почути нарікання, що плодові дерева погано ростуть, бідно плодоносять. І начебто поливаються, удобрюються, а ситуацію змінити не виходить. У такому разі ви вибрали неправильних сусідів і вони один одного пригнічують.

При закладці саду на присадибній ділянці завжди враховують максимальну висоту дерев. Тому з північного боку саду висаджують найвищі дерева і так по спадній на південь. Але існує ще й правило гармонійного сусідства, коли дерева і чагарники, що ростуть поруч, просто не уживаються одне з одним і їх не можна «селити» поряд.

Культура Хороші сусіди Погані сусіди
Яблуня Посійте в пристовбурному колі нагідки або кріп – вони відлякують багатьох шкідників. З південного боку під яблунями корисно вирощувати скоростиглі томати: вони відлякують метеликів-плодожорок. Через горобину яблука будуть суцільно червиві. Надто вже люблять ці плоди гусениці горобинної молі.
Груша Горобина, виноград Вишня, слива, золотиста смородина: у віці продуктивного плодоношення активно конкурують за живленння та вологу.
Чорна смородина Щоб захистити смородину від брунькових кліщів, посадіть між кущами цибулю. Відмінно ладнає з ягідним чагарником жимолость. Червона смородина, а також малина, яка розповзається на всі боки і, якщо потрапляє у посадки чорної смородини, починає її пригнічувати.
Аґрус Ідеально поєднується з червоною смородиною. Чорна смородина, тому що обидві рослини пошкоджує аґрусова вогнівка. Також заважає малина (з тієї ж причини, що і біля чорної смородини).
Обліпиха Можна створити в своєму саду аптекарський куточок – обліпиха любить лікарські трави, що ростуть поруч (особливо ромашку і материнку). Малина, чорна смородина: у них коріння знаходиться в одному шарі, тому буде активна боротьба за воду та харчування. Не переносить обліпиха і пасльонові (томати, перці, картоплю).
Малина Не любить сусідів. Всі рослини поряд з нею приречені на виснаження: малина відбиратиме у них всю вологу, а її поросль здатна задушити будь-яку низькорослу культуру.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні