Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 10 вересня - День танкіста, День нафтовиків та День...

Яке сьогодні свято: 10 вересня – День танкіста, День нафтовиків та День портвейну

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 10 вересня 2023 року. 253-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року лишається 112 днів.

Які свята відзначають 10 вересня

Загальні:

10 вересня відзначають свято з дивною назвою, яка звучить як «День занюхувача».

Ще цієї суботи святкують День танкіста, День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості, День портвейну та День різнокольорових букетів. Хто не знав, 10 вересня – Всесвітній день запобігання самогубствам.

«Дісталося» і тваринам – 10 вересня цього року – День альпаки та Всесвітній день журавля.

День працівників нафтової та газової промисловості

У другу неділю вересня своє професійне свято відзначають українські газовики та нафтовики. День працівника нафтової, газової та нафтопереробної промисловості започатковано Указом Президента № 302/93.

У нафтовій промисловості зайнято близько 1% населення України. Ці люди щодня займаються видобутком природних ресурсів, тим самим вносячи величезний внесок у економіку та розвитку країни.

Робота нафтовика та газовика — не казка. Простому обивателю, звісно, здається, що там, де нафта — золото річкою та алмазні розсипи. Але насправді це важка праця, за якою стоять сотні тисяч людей. Щороку в Україні зростає відсоток видобутих копалин, з’являються нові технології видобутку, галузь розвивається.

Церковні:

За церковним календарем 10 вересня цього року – Тиждень 14-й після П’ятидесятниці.

Цей день в історії

У 1509 року у Стамбулі стався землетрус, під час якого загинуло до 10 тисяч жителів. Подія отримала назву Малий Судний день.

У 1756 Жозе I підписує указ, запропонований Себастьяном Жозе ді Карвалью і Мелу про заснування першого у світі розмежованого регіону для виробництва вина (Портвейну) і таким чином засновує королівську компанію Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro. Нині цей регіон внесено до Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Португалії.

1894 року У Лондоні оштрафований перший водій за керування автомобілем у п’яному вигляді Ним став таксист Джордж Сміт, який, не впоравшись з керуванням, в’їхав точно у двері будинку. Штраф становив 1 фунт стерлінгів.

У 1918 році журналіст та історик Ч. Репінгтон першим назвав поточну війну Першої світової.

У 1961 році в ході Гран-прі Італії внаслідок аварії загинув німецький гонщик Вольфганг фон Тріпс та 14 глядачів. При цьому перегони зупинені не були.

1988 року в Одесі розпочався перший конкурс комедійних фільмів «Золотий Дюк».

У 1996 році ООН затверджує Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні