Понеділок, 13 Травня, 2024
ГоловнаНовиниШтрафи за перевірку лічильника: за що доведеться сплатити споживачеві

Штрафи за перевірку лічильника: за що доведеться сплатити споживачеві

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні відновлено процедуру обов'язкової повірки лічильників газу, але деякі громадяни відмовляються її проводити, посилаючись на те, що лічильник це їхня власність і що ще не пройшли терміни для повірки.

Так, згідно з нормативно-правовими актами, лічильник газу, що використовується для розрахунків за спожитий природний газ, є законодавчо регульованим засобом вимірювальної техніки, що підлягає періодичній повірці, пише Газправда.

У цьому значення немає значення, хто є власником приладу обліку – споживач чи облгаз.

Щодо періодичності повірок лічильників газу, то вона встановлюється центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері метрології та метрологічної діяльності.

Для лічильників газу класу 1,0 повірки проводяться раз на 2 роки, для лічильників газу класу 1,5 – раз на 8 років. Клас лічильника ви можете дізнатись з техпаспорту.

Чим загрожує відмова споживача від демонтажу лічильника?

У зв’язку з тим, що у законодавстві зазначено, що періодичні повірки можуть проводитись виключно облгазами, то перешкоджання його діям – це порушення, за яке передбачено відповідальність споживача.

У таких випадках співробітники облгазів складають Акт про порушення, в якому споживача попереджають під його підпис про те, що його рішення матиме наслідки.

Споживачу буде здійснено розрахунок збитків за граничними обсягами споживання природного газу. Однак уникнути цього можна, надавши співробітникам облгазу доступ до лічильника газу для демонтажу протягом цього часу.

Майте на увазі, що навіть якщо ви відмовитеся підписувати акт, це не звільняє вас від відповідальності.

Раніше ми розповідали, що споживачам потрібно укласти нові договори на розподіл газу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні