Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналка"Економний" тариф на електроенергію: українці можуть платити 1,32 гривні замість 2,64 –...

“Економний” тариф на електроенергію: українці можуть платити 1,32 гривні замість 2,64 – як оформити

Этот материал также доступен на русском языке
Вартість електроенергії в Україні суттєво зросла з 1 червня 2023 року. Ціна за світло тепер становить 2,64 грн/кВт-год. Важливо відзначити, що новий тариф не залежить від обсягів споживання, як це було раніше.

Влітку платіжки в середньому збільшилися на 250 гривень, у зимовий час суми будуть набагато більшими, особливо для тих, хто опалюється за допомогою електроенергії.

Раніше ми розповідали про тарифи на воду у вересні.

Але в компанії Yasno підказали українцям, як зменшити платежі та при цьому не скорочувати споживання електроенергії.

Йдеться про встановлення двозонних лічильників.

«Ключова відмінність двозонного лічильника від звичайного, це те, що двозонний лічильник враховує не лише спожиту електроенергію, а й час її споживання. Він окремо фіксує обсяг електроенергії, спожитої вдень з 7:00 до 23:00 та вночі з 23:00 до 07:00, тобто має дві зони. Зони лічильника – це проміжки часу, коли лічильник автоматично фіксує спожиту електроенергію. Завдяки цьому, власники двозонних лічильників можуть користуватися “нічним” тарифом та оплачувати електроенергію спожиту з 23:00 до 07:00, за ціною вдвічі нижчою – не 2,64 грн, а 1,32 грн», – зазначили у компанії.

Наприклад, економія може становити досить істотну суму (понад 300 гривень). Так, сім’я з чотирьох осіб може зменшити рахунок за електроенергію з 792 до 473 гривень на місяць.

Передавати показання двозонного лічильника споживачі мають самостійно. Двохзонні лічильники можуть передавати показання автоматично лише у тому випадку, якщо вони є частиною автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ). Це так звані “розумні” лічильники.

Коли оператор системи розподілу встановлює у багатоквартирному будинку, АСКОЕ встановлюється одночасно для всіх мешканців.

Щоб зафіксувати коректне показання, необхідно знати, що дані на екрані двозонного лічильника відображаються послідовно з інтервалом 10 секунд: сукупний обсяг спожитої електроенергії, показання кіловат годин за різними тарифами, дата, час та інші параметри в залежності від моделі приладу.

Для встановлення двозонного лічильника потрібно звернутися із заявою до обслуговуючої компанії.

Вартість встановлення двозонного лічильника разом із його параметризацією становить від 3000 гривень, повідомляють у ДТЕК.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні