П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУ яких випадках військова служба буде зарахована до пільгового стажу?

У яких випадках військова служба буде зарахована до пільгового стажу?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато українців з початком війни були призвані до лав військовослужбовців, деякі пішли на війну з професій, які передбачають пільговий вихід на пенсію.

Чи зараховується військова служба до пільгового стажу – про це повідомила прес-служба ПФУ у відповідь на запитання читача.

Люди, які працюють на шкідливому виробництві, за певних обставин мають право вийти на пенсію достроково. Зокрема, таке право є у шахтарів, якщо мають достатню кількість підземного стажу.

У  Пенсійний фонд звернувся шахтар, який працював під землею. За його словами, у березні 2022 року він був мобілізований із шахти та проходить військову службу. При цьому українець поцікавився, чи період військової служби буде віднесений до його шахтарського стажу.

У ПФУ відповіли, що згідно зі статтею 8 Закону України від 20.12.1991 № 2011-ХІІ «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», якщо на момент призову на військову службу в особливий період, який оголошується відповідно до Закону України від 06.12 .1991 № 1932-ХІІ «Про оборону України», особа працювала за професією або обіймала посаду, яка дає право на призначення пенсій на пільгових умовах, відповідний період військової служби зарахується до страхового стажу, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Такий період військової служби не повинен перевищувати тривалості пільгової роботи.

Важливо відзначити, що період роботи на шахті протягом повного робочого дня в особливо шкідливих або особливо важких умовах підтверджується довідкою про пільговий характер роботи, яку видає підприємство, або за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (якщо підприємство розміщується на тимчасово окупованій) території чи території, де ведуться бойові дії).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні