Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія6 вересня – Євтихія: прикмети та заборони дня, що не можна робити

6 вересня – Євтихія: прикмети та заборони дня, що не можна робити

Этот материал также доступен на русском языке
6 вересня відзначають День читання книги, День кавового морозива та День польотів над землею. Православна церква 6 вересня вшановує пам'ять святого апостола Євтихія.

Священномученик Євтихій, учень святих апостолів Іоанна Богослова та Павла жив у І – початку ІІ ст., походив із міста Севастії Палестинської (нині – територія сучасної Туреччини). Хоча святий Євтихій і не зарахований до 70 апостолів, але отримав найменування апостола за свою працю разом зі старшими апостолами, якими він був поставлений єпископом.

Почувши проповідь про Христа Спасителя, святий Євтихій спочатку став учнем апостола Іоанна Богослова, а потім, зустрівшись із апостолом Павлом, проповідував разом із ним у різних країнах.

Іменини 6 вересня відзначають Арсеній, Георгій, Петро.

Традиції на Євтихія

У народі свято отримало назву «тихий», бо безвітряна погода допомагає зберегти насіння льону.

На Євтихія наші предки робили один обряд, який забезпечував успіх до початку зими. Взявши з собою пакет чи банку зі святою водою, вони ходили до найближчого гаю чи лісу. Піднявши з землі двадцять опалих листків, клали їх у святу воду і поверталися додому. Розміщували листочки на столі і чекали, поки вони підсохнуть. Потім запалювали свічки та вимовляли таємні слова. Після цього розкладали листя по кімнатах, горищі та підвалу до останнього дня осені.

Що не можна робити 6 вересня

Цього дня не варто сьогодні займатися тістом та випічкою. Також краще не давати гроші у борг. Не можна порушувати ці обіцянки.

Народні прикмети на погоду на Євтихія

  • Чорні хмари сонце закрили – до похолодання.
  • Синиця кричить – скоро прийде справжня осінь із дощами та холодною погодою.
  • Багато жолудів виросло – зима буде тривалою та суворою.
  • Дощ у Євтихієв день віщує багатий урожай наступного року.

Нове на сайті