Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаТарифи на світло, газ та воду для населення: скільки доведеться платити за...

Тарифи на світло, газ та воду для населення: скільки доведеться платити за комуналку з 1 вересня

Этот материал также доступен на русском языке
До початку календарної осені залишилося кілька днів, але вже сьогодні українців турбує важливе питання – що буде з тарифами на воду, газ та електроенергію, скільки доведеться платити за комунальні послуги з 1 вересня.

В уряді повідомили, що підвищення вартості послуг житлово-комунального господарства у вересні не заплановано.

Скільки платитимемо за електроенергію з 1 вересня?

Останнє підвищення вартості електрики для населення було з 1 червня. Для побутових споживачів було установлено єдиний тариф, незалежно від споживання – 2,64 грн за кВт-годину. Ціну суттєво підняли через потребу в засобах на відновлення інфраструктури після російських обстрілів.

Сума в платіжках за електроенергію влітку зросла приблизно на 250 гривень.

Заощадити на оплаті за світло можна за допомогою двозонних та тризонних тарифів. У не піковий час (з 23:00 вечора до 07:00 ранку) споживання електроенергії обійдеться в рази дешевше через багатотарифний засіб обліку. Тобто основне навантаження на мережу потрібно робити вночі, а вдень економити.

Що буде з тарифом на воду з 1 вересня?

У липні НКРЕКП ухвалила постанову про підвищення вартості послуг водопостачання та водовідведення практично для всіх водоканалів країни, проте скасувала її після критики президента Володимира Зеленського.

Так, тарифи на послуги 34 водоканалів з 1 липня 2023 року мали зрости в середньому на 32%. У середньому сума в платіжках за водоспоживання домогосподарством (2-3 особи) мала збільшитися на 62 грн на місяць (з ПДВ).

Тарифи на водоспоживання в містах, які суттєво постраждали в результаті бойових дій (Харків, Миколаїв та Херсон) мали залишитися без змін.

З 1 вересня вартість послуг водопостачання та водовідведення залишається на колишньому рівні, підвищень не буде.

Тарифи на газ з 1 вересня – до чого готуватися?

Клієнтами Нафтогазу є 98% усіх домогосподарств, для них ціна газу залишиться незмінною як мінімум до 30 квітня 2024 року — на рівні 7,96 грн/куб м за річним тарифом Фіксований.

У компанії ухвалили це рішення з урахуванням воєнного стану та економічної ситуації в країні.

Тарифи на опалення також не зростатиму, Кабмін продовжив до кінця опалювального сезону 2023/2024 торішню вартість.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні