Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 20 серпня - Всесвітній день ліні

Яке сьогодні свято: 20 серпня – Всесвітній день ліні

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 20 серпня 2023 року. 232-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року залишається 133 дні.

За церковним календарем 20 серпня відзначають іменини:

Олександр, Олексій, Антон, Опанас, Василь, Дмитро, Іван, Митрофан, Михайло, Никанор, Петро.

Які свята відзначають 20 серпня

Загальні:

20 серпня навіть не доведеться нічого робити, щоб приєднатися до святкування Всесвітнього дня лінощів.

Якщо ж ви – особистість активна, зі спокійною душею можете відзначити День народження Чебурашки або День народження букваря. Крім цього, цієї неділі святкують Всесвітній день комара, День музичних скриньок.

Всесвітній день ліні

У 1984 році в Колумбії з’явилося свято, яке знайшло підтримку в серцях мільйонів людей з різних країн, ставши всесвітнім, незважаючи на відсутність офіційного статусу – Всесвітній день лінощів.

Його історія пов’язана з тим, що в 1984 році, під час Фестивалю промисловості, торгівлі та культури, що відбувався щорічно в місті Ітагуї в Колумбії, останній день фестивалю назвали Всесвітнім днем ліні, закликаючи учасників забути про роботу, розслабитися і присвятити цей день собі та своїй родині, відпочивши разом, нічого не роблячи. Ітагуї – один із промислових центрів, де мешканці більшу частину часу проводили на роботі. Ідею нового свята було прийнято всіма з великим задоволенням. Згодом свято почали відзначати і в інших країнах, наголошуючи, що жодна продуктивна праця неможлива без повноцінного відпочинку.

Всесвітній день комара

День комара – ініціатива сера Рональда Росса, британського лікаря та паразитолога шотландського походження, який відкрив, що переносниками малярії є самки комарів роду Anopheles. Після закінчення коледжу Рональд працював медиком у британській організації “Медична служба Індії”. І саме широке поширення малярії в Індії спонукали Росса зайнятися вивченням причин цієї хвороби.

В 1897 йому вдалося експериментально довести, що малярія передається при комариних укусах. За це відкриття 1902 року Россу було присуджено Нобелівську премію з фізіології та медицини, а вчені світу змогли краще зрозуміти смертельну роль комарів у передачі хвороб. З метою привернення уваги до небезпечного захворювання Росс і запропонував відзначати День комара.

Церковні:

20 серпня у православному календарі день пам’яті мучеників Марина та Астерія. Мученики Марін та Астерій були двома християнами, які жили у III столітті та постраждали за свою віру за часів гонінь римських імператорів Валеріана та Галлієна.

Церковне свято 20 серпня – день пам’яті Пимена Печерського

Преподобний Пимен Печерський був одним із найбільших святих і чудотворців Київської Русі. Пімен став одним із перших учнів преподобного Антонія Печерського, засновника Києво-Печерської лаври.

Пимен Печерський був ігуменом Печерської лаври до 1141 року, працював у Далеких печерах. Постником був названий за те, що їв лише раз на день та в мінімальній кількості. Він також був видатним письменником та перекладачем, який створив багато церковних книг, зокрема “Життя святих отців”.

Цей день в історії

      • У 1619 році голландський корабель доставив до Америки перших 20 африканських негрів, які були продані в рабство мешканцям Джеймстауна.
      • У 1741 році першим російським мореплавцем капітан-командором Вітусом Берінгом було відкрито Аляску.
      • У 1868 році в США офіційно проголосили про закінчення Війни Півночі та Півдня.
      • У 1896 році було отримано патент на телефон із набірним диском, а цього ж дня, але в 1912 році Томас Едісон запатентував електробатарею.
      • 1896 – У Києві відбулося освячення кафедрального собору святого Володимира;
      • 1925 – Засновано Канівський музей-заповідник “Могила Т. Г. Шевченка” (Шевченківський національний заповідник у м. Каневі);
      • 1980 – Міністерство зв’язку УРСР віддало розпорядження про глушення радіостанцій “Голос Америки” (США), “Бі-Бі-Сі” (Великобританія) та “Німецька хвиля” (ФРН).
      • 1991 – Естонія проголосила свою незалежність від СРСР.
      • 1991 – У Москві біля Білого дому, у Ленінграді на Двірцевій, у Києві, Львові тощо. майдани пройшли багатолюдні мітинги протесту проти політики так званого Державного комітету з надзвичайного стану.
      • 1991 – закрито Семипалатинський ядерний полігон.
      • 1996 – Президентом США Біллом Клінтоном встановлено мінімальну заробітну плату в країні – 5,15 доларів на годину.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні