Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовини«Нафтогаз» звернувся до українців із важливою заявою: це має знати кожен споживач

«Нафтогаз» звернувся до українців із важливою заявою: це має знати кожен споживач

Этот материал также доступен на русском языке
Одне з найчастіших питань, з яким українці звертаються до «Нафтогазу» та облгазів – це якість газу. Чи розбавляють газ, хто відповідає за якість палива і куди звертатися, якщо у квартирі чи будинку відчувається запах газу?

Відповіді на ці питання дали у «Нафтогазі».

Є помилка споживачів природного газу щодо його можливого «розведення»: «довго вода закипає», «раніше швидше закипало і варило на газовій плиті» та інше.

У компанії відповіли, що причиною повільного закипання води в чайнику на газовій плиті може бути:

  • Технічний стан газової плити. Якщо пальники не відрегульовані або засмічені, якість полум’я може змінюватись.
  • Дотримання чистоти газових приладів. Користувачі газу повинні постійно стежити за чистотою газових приладів та своєчасно прибирати залишки сміття, які можуть забити пальники та вплинути на якість подачі газу.
  • Якість посуду. Наявність накипу на дні та стінках також впливає на час закипання води. Своєчасне очищення посуду від накипу вплине на час приготування.
  • Ефективне використання об’ємів рідини. Наприклад, для приготування чашки чаю недоцільно кип’ятити повний чайник 2-3 літри. Це впливає на час приготування та економію природного газу, який доведеться сплачувати за лічильником.
  • Провітрювання приміщень, де використовуються газові прилади. Одним із факторів безпечного та стабільного горіння газу є приплив повітря до приміщення, де використовуються газові прилади.

«Один із показників якості природного газу – це теплота згоряння (калорійність). Вона має становити не менше 7600 ккал/м3. Але українцям постачається навіть якісніше паливо з калорійністю в середньому 8300 ккал/м3», – зазначив «Нафтогаз».

У газорозподільних мережах, які подають газ до будинків побутових споживачів, розповідають — природний газ надходить від газорозподільних мереж (ГРМ), які належать до магістральних газопроводів.

На таких ГРМ природний газ готують для подачі споживачам на вимоги державних стандартів, а саме очищають від домішок, одоризують для придбання специфічного запаху.

«Розбавлення газу неможливе у технологічному процесі, оскільки це було б небезпечно та економічно невигідно. Щодня на ГРМ проводиться аналіз природного газу на відповідність стандартам. Від ГРМ до газорозподільних мереж, у тому числі газорегулюючих пунктів (ГРП) система герметична. Будь-яке втручання у розподільчу мережу – це падіння тиску газу і, як наслідок, його відтік. Відповідно, такі втручання неможливі через безпеку, а система не пристосована для додавання домішок», – підсумували в компанії.

Якщо відчули запах газу, залиште загазоване приміщення та зателефонуйте до аварійної служби газу за номером: 104.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні