Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаГромадян України готують до нового підвищення тарифів на електроенергію

Громадян України готують до нового підвищення тарифів на електроенергію

Этот материал также доступен на русском языке
Тариф на електроенергію в Україні було підвищено з 1 червня, в уряді обіцяють, що до кінця наступного опалювального сезону він залишиться на цьому рівні. Але експерти вважають, що тариф на світло можуть переглянути і цього року.

Про можливі варіанти підвищення розповів експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

Раніше ми розповідали, скільки платитимуть українці за світло з 1 серпня.

Експерт упевнений, що тариф на електроенергію для населення підвищать, як обіцяють у Міненерго, після закінчення нового опалювального сезону. Але перегляд тарифу на світло може статися ще цього року.

Якщо атаки ворога на енергетичну інфраструктуру продовжаться, то не виключено, що тариф доведеться підвищувати ще 2023 року, вважає Андріан Прокіп.

Також важливою проблемою є те, що наша країна залежить від імпорту електроенергії. Коли виникає дефіцит потужності, Україні доводиться імпортувати енергію із Європи. А вона там дорога.

“Адже ми купуємо дорогу електроенергію в Європі, щоб перекрити дефіцит потужності, і це впливає на вартість електроенергії. Якщо виходити з того, що не буде форс-мажорів, то не очікується ще одного підвищення тарифу для населення цього року”, – вважає експерт .

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Олександр Омельченко вважає, що червневе підвищення тарифів не покращило ситуацію в енергосистемі України, енергетиці все одно катастрофічно не вистачає коштів.

“Підвищення цін для населення та прайс-кепів дещо врегулює ситуацію, але всіх проблем це не знімає, фінансові проблеми на ринку залишаються, у тому числі й рівень платежів зеленої генерації – він не перевищує 53%. Потрібно вирішувати питання, чи Кабмін і НКРЕКП мають доопрацьовувати діючу модель енергетичного ринку, щоб створити умови для стабільної роботи сектору”, – каже Омельченко.

За словами голови НКРЕКП Костянтина Ущаповського, зараз в Україні справді катастрофічно не вистачає грошей на відновлення зруйнованої енергосистеми після обстрілів минулого опалювального сезону. А на порозі вже новий сезон, і невідомо, що буде далі. Якщо рашисти продовжать завдавати ракетних ударів по енергетичних об’єктах, то українці приречені на зиму без світла та тепла.

Джерело: today.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні