Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВласники дизельних автомобілів напружилися: у Раді ухвалено закон, що обмежує їх експлуатацію

Власники дизельних автомобілів напружилися: у Раді ухвалено закон, що обмежує їх експлуатацію

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада схвалила законопроект №8172, який демонструє прагнення України до розвитку екологічно чистого транспорту та створення потужної інфраструктури зарядних станцій.

Цим законом прийнято обмеження на придбання та експлуатацію дизельних та бензинових автобусів у секторі громадського транспорту.

Так, починаючи з 2036 року, на міських автобусних маршрутах Україною можуть курсувати лише електробуси, у тому числі на водневих паливних елементах, або транспортні засоби, що працюють на газі.

Тому використання традиційних автобусів, що працюють на викопному паливі, поступово припинятиметься, поступаючись місцем більш стійким та екологічно чистим варіантам.

За даними асоціації автовиробників України “Укравтопром”, до 2030 року приблизно 25% всього громадського транспорту у великих містах становитимуть автобуси, які працюють на електриці або газу.

А ось за прогнозами до 2030 ця цифра подвоїться.

Також закон спрямований на розвиток зарядної інфраструктури. Спрощені вимоги до земельних ділянок для електрозарядних станцій заохочують їхню установку, а підключені до мереж “Укренерго” отримають пільги та будуть звільнені від плати за потужність до кінця 2024 року.

Такі заходи сприяють розвитку екосистем електромобілів та підвищенню доступності зарядних станцій.

Також зарядні станції можна буде встановлювати у багатоквартирних будинках за наявності достатньої потужності.

Таким чином, цей закон не тільки підвищує доступність зарядної інфраструктури, але мотивує жителів до переходу на електромобілі, сприяючи формуванню культури екологічної свідомості в місцевих громадах.

В уряді впевнені, що завдяки стимулам, спрощеним вимогам до землі та привілеям для операторів зарядних станцій, закон створює сприятливе середовище для збільшення кількості електромобілів у країні, що дуже сприятливо позначиться на екології.

Раніше ми розповідали, що деяким водіям доведеться повторно здавати на права.

Джерело: Автосота

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні