Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнців чекає дефіцит та підвищення цін ще на одну з найпопулярніших круп

Українців чекає дефіцит та підвищення цін ще на одну з найпопулярніших круп

Этот материал также доступен на русском языке
Індія - один із ключових виробників та експортерів рису у світі - запровадила заборону на експорт цієї крупи.

В Україні можуть суттєво зрости ціни на рис через те, що Індія, яка є одним із ключових виробників та експортерів рису у світі, запровадила заборону на експорт цієї крупи, пише УНІАН.

Фахівці зазначають, що серед постачальників рису в Україну середня вартість партій індійської крупи є однією з найнижчих. Винятком є лише Казахстан, але обсяги цих постачань незначні.

Скільки рису купує Україна

З березня 2022 року по червень 2023 року з Індії до України було поставлено 34,5 тис. тонн рису на загальну суму $26,2 млн, що становило 30% усіх імпортованих партій у натуральному вираженні та 29% – у грошовому еквіваленті. За обсягами постачання в Україну в зазначений період Індія поступається лише Китаю, який поставив 37,7 тис. тонн (33%) на суму $29,5 млн (33%).

Аналітики вважають, що альтернативою індійському рису може стати крупа з Таїланду або В’єтнаму, але вартість імпортних партій із цих країн на 24% і 16% вища за партії, закуплені в Індії.

“Український ринок рису є імпортозалежним… продовольче споживання рису в Україні в 2023/24 МР може досягти близько 115 тис. тонн на рік, з яких близько 90 тис. тонн необхідно імпортувати. Причому обсяги імпорту можуть збільшитись, оскільки основні регіони внутрішнього виробництва рису (Херсонська та Одеська області) або тимчасово окуповані, або перебувають у зоні підвищеної військової небезпеки, де таке специфічне виробництво як рисівництво неможливо здійснювати”, – зазначили аналітики.

Заборона експорту рису

20 липня 2023 Reuters повідомив про те, що Індія заборонила експорт всього рису, крім басмати. Таким чином влада хоче зупинити зростання цін на внутрішньому ринку: ціни на рис у Делі з початку року зросли на 15% — помітніше, ніж вартість інших товарів. На Індію припадає 40% світового експорту рису.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні