Понеділок, 13 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПенсія з інвалідності або за віком – що вигідніше для пенсіонера

Пенсія з інвалідності або за віком – що вигідніше для пенсіонера

Этот материал также доступен на русском языке
У пенсіонерів є право змінювати вид пенсії та обирати вигідніший. Але перш ніж оформляти перехід, потрібно порахувати, чи буде він вигідним і чи не втратите гроші.

Який стаж не буде враховано при переході на пенсію за віком?

Пенсія з інвалідності в Україні призначають, якщо людина втратила повну або часткову працездатність внаслідок хвороби (у тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності страхового стажу, передбаченого статтею 32 Закону України. Цей стаж при призначенні пенсії з інвалідності враховується за період з дня встановлення інвалідності до досягнення пенсійного віку. Але важливо зазначити, що при переході на пенсію за віком такий додатковий стаж не враховується і не додається до загального стажу.

Якщо громадянин отримує пенсію за інвалідністю, то до стажу додатково зараховується період від дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку. Але якщо пенсіонер хоче перейти на пенсію за віком, то додатковий стаж не враховуватиметься.

Який розмір пенсії по інвалідності встановлюють?

Як відомо, розмір пенсії по інвалідності призначається у таких розмірах:

  • особам з інвалідністю І групи – 100% пенсії за віком,
  • особам з інвалідністю ІІ групи – 90% пенсії за віком,
  • особам з інвалідністю ІІІ групи – 50% пенсії за віком.

Наприклад, візьмемо пенсіонера з інвалідністю ІІІ групи. Отримані ним виплати становлять 50% пенсії за віком, на даний час це 1934 гривні. У той же час пенсіонери, які мають достатньо стажу для мінімальної пенсії за віком (у жінок старше 65 років це 30 років стажу, у чоловіків такого ж віку — це 35 років стажу) мають право на мінімальну пенсію за віком – 40% від мінімальної зарплати, наразі це 2600 гривень. Тому якщо є необхідна кількість стажу, то вигідніше перейти на пенсію за віком.

Однак, якщо у пенсіонера інвалідність І чи ІІ групи, то виплати будуть вищими, ніж у ІІІ групи. У цьому випадку ймовірність того, що пенсія за інвалідністю буде вигіднішою, ніж пенсія за віком, значно вища.

Джерело: ТСН

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні