Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЗапроваджуються обмеження: з 1 серпня виплати переселенцям призначатимуть по-новому

Запроваджуються обмеження: з 1 серпня виплати переселенцям призначатимуть по-новому

Этот материал также доступен на русском языке
Громадяни України, які через війну змушені були залишити свої будинки, отримують від держави щомісяця 2000 та 3000 гривень на проживання. Але вже з 1 серпня правила призначення допомоги кардинально зміняться.

Про це Соцплатформі розповіла заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак.

Раніше ми розповідали, хто з внутрішньо переміщених осіб не зможе більше отримувати виплати на проживання.

За її словами, на початку повномасштабного вторгнення ніхто не розумів, скільки триватиме воєнний стан. Тому не було обмежувальних заходів.

«Ми продовжуємо на пів року допомогу тим особам, які отримують її, наприклад, з квітня чи липня 2022 року. Тобто вже більше року. Або шість, дев’ять місяців. Таким чином, вони отримуватимуть цю допомогу 15, 18 місяців або більше. І це справді дуже великий період. Коли ухвалювалося рішення про допомогу для ВПО, це робилося з припущення, що воєнний стан пробуде недовго. Ніхто не знав і не міг припустити, що війна триватиме багато місяців. Тому на той час і не з’явився обмежувальний термін для виплат», — пояснює Марчак.

Таким нововведенням уряд хоче стимулювати переселенців працевлаштовуватись, перекваліфікуватися, відкривати свою справу (бізнес).

«Коли ми допомагаємо сім’ї, нам дуже важливо знайти той баланс, коли ми не починаємо заміняти від держави стимул працевлаштовуватися. Насправді є випадки, і про це говорять у тому числі й керівники обласних державних адміністрацій, що родина отримує допомогу, наприклад, у 10 тисяч гривень, вона не має стимулу йти працювати в селі. Для нас дуже важливо, щоб люди зрозуміли, що вони мають час, коли держава їм допомагатиме, але вона не нескінченна. Цей час вони мають, щоб робити свої зусилля для своєї фінансової забезпеченості», — наголосила Дарія Марчак.

Нове на сайті