Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаУкраїнці затамували подих: у Нацкомісії з тарифів озвучили реальну вартість електроенергії

Українці затамували подих: у Нацкомісії з тарифів озвучили реальну вартість електроенергії

Этот материал также доступен на русском языке
За підрахунками Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), встановлений з 1 червня тариф на електроенергію є невиправдано низьким.

Так, на думку НКРЕКП, тариф на електроенергію, що діє, для населення покриває лише 28% витрат на її виробництво, транспортування та сплату податків. Такий розрахунок було надано у Регуляторі у відповідь на запит ExPro.

Раніше ми розповідали, хто зможе заощадити на оплаті за комунальні послуги до 50%.

У Нацкомісії озвучили ринкову ціну на електричну енергію для кінцевих споживачів (у тому числі – побутових), яка значно вища за фіксовані ціни для побутових споживачів і сьогодні становить понад 5,5грн/кВт-год.

Як формується ринковий тариф на електроенергію?

«Ринкова ціна складається з: – середньозваженої ціни купівлі-продажу електроенергії на ринку «за добу вперед» за квітень 2023 року – 2,81 грн/кВт∙год (без урахування податку на додану вартість); – тариф на послуги з передачі з 01.04.2023 – 0,43 грн/кВт∙год (без урахування податку на додану вартість); – середньозважений тариф на послуги з розподілу електричної енергії для другого класу напруги з 01.04.2023 – 1,32 грн/кВт∙год (без урахування податку на додану вартість); – середньозважений тариф на послуги постачальника універсальних послуг – 0,115 грн/кВт∙год (без урахування податку на додану вартість); – податок на додану вартість (20%)», – зазначають у НКРЕКП.

Які тарифи встановлені для побутових споживачів на світло?

З 1 червня 2023 року було встановлено новий тариф на електроенергію. Тепер він єдиний для всіх, незалежно від кількості електрики, що споживається, і становить 2,64 грн/кВт.

Нагадаємо, раніше українці, які використовували до 250 кВт*год на місяць, платили по 1,44 грн/кВт*год.

А ті, хто витрачав понад 250 кВт*год на місяць, платили по 1,68 грн/кВт*год.

Нове на сайті