Новини

Чому помідори всередині з білими жорсткими прожилками – чи можна їх їсти

Однією з головних причин появи білої серединки може бути захворювання на фітоплазмоз або стовбур. Ця хвороба найчастіше зустрічається на півдні, де з ранньої весни до пізньої осені зберігається висока температура та знижена вологість повітря. Стовбур може призвести до втрати 70% урожаю. Головна ознака стовбура – плоди не зав’язуються, а якщо рослина була заражена після початку плодоношення, помідори всередині стають жорсткими та білими. Зверху томати мають зеленувато-жовту пляму, яка відходить від плодоніжки майже до середини плода.

Цю інфекцію переносять попелиці, совки, цикадки, пінниці та листоблошки, з насінням хвороба не передається. Тому так важливо проводити обробку проти шкідників, одразу ж після висадки рослин у ґрунт. Хороший ефект дає застосування Циткору або Актари. Ці препарати борються із шкідниками, але не з фітоплазмозом. Проти нього слід застосовувати препарат Фітоплазмін.

Не варто забувати про регулярне прополювання бур’янів, це знижує ризик появи хвороби. Стовбур практично не вражає штамбові або низькорослі сорти томатів.

На формування білої серединки впливають погодні умови. Якщо не поливати помідори при підвищеній температурі повітря в плодах перестане накопичуватися лікопін, який відповідає за забарвлення. Томати стануть світлими, щільними та несмачними.

Також білі жорсткі прожилки можуть з’явитися через надлишок або брак поживних речовин (калій, азот або кальцій). Голодування у рослини проявляється особливо яскраво у спекотні періоди.

А ще, біла, жорстка м’якоть у томатів може бути ознакою надмірного підживлення селітрою (нітрати). Недозрілі, волокнисті чи бліді всередині помідори не варто їсти, отруєння вони не викличуть, але й користі організму не принесуть.

Тому, якщо ви купили помідори, а в середині вони білі та з жорсткими прожилками, то краще їх не їсти, вони можуть бути перегодовані нітратами. Якщо ж такі помідори виросли на грядці, і ви не застосовували хімічні препарати, білу частину можна просто вирізати, а сам томат використовувати для соку або приготування соусів.

Раніше ми розповідали, як з томатів зробити смачну консервацію без оцту.

Новое на сайте

  • Новини

До 43 200 гривень: Карітас надає українцям нову грошову допомогу

Стартувала реєстрація на отримання нових виплат для українців.

22/11/2024 15:58
  • Новини

Кімнатні рослини, які як магніт притягують кохання та добробут у кожну оселю

Кожна домашня рослина не лише прикрашає інтер'єр, але й приносить радість своєму господареві.

22/11/2024 14:31
  • Новини

Несподіваний інгредієнт, який зробить котлети соковитими та ніжними

Котлети — це класична страва, яка є важливою частиною української кухні. Це ситна, смачна та…

22/11/2024 13:39
  • Статті

Як вибрати диван для дому: повний гід

Щоб вибрати ідеальний диван, важливо враховувати безліч факторів – від розмірів та форми до матеріалів…

22/11/2024 13:04
  • Новини

В Україні планують заборонити небажані дзвінки: що пропонує новий законопроєкт

Українців можуть позбавити небажаних дзвінків. Новий законопроєкт передбачає можливість ідентифікації абонентів, які порушують ваш спокій.…

22/11/2024 12:41
  • Новини

“Ощадбанк” змінює правила: як це вплине на ваші фінанси

Вже з 1 грудня 2024 року клієнтів "Ощадбанку" очікують суттєві нововведення. Чи стануть послуги банку…

22/11/2024 11:42