П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЧастину пенсії доведеться повернути: у Пенсійному фонді нагадали про правило 10 днів...

Частину пенсії доведеться повернути: у Пенсійному фонді нагадали про правило 10 днів і кого це стосується

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб пенсіонеру не довелося повертати частину пенсії, потрібно своєчасно сповіщати Пенсійний фонд про працевлаштування чи набуття статусу фізичної особи підприємця. На це надається термін 10 днів.

Якщо цього не зробити, то пенсіонеру доведеться повернути надмірно виплачені гроші – переплату.

Про це повідомляє прес-служба ПФУ Донецької області.

Раніше ми розповідали, хто в Україні може вийти на пенсію на 10 років раніше.

Після отримання пенсіонером права на пенсію Пенсійний фонд України щомісяця виплачує належні йому виплати у повному обсязі. Проте трапляються ситуації, які можуть призвести до виникнення переплати пенсійних виплат.

Якщо українець отримує пенсійні виплати від держави, але продовжує трудову чи бізнесову діяльність, необхідно повідомити про це Пенсійний фонд. Мова не тільки про працевлаштування, а й статус ФОП. Якщо це не буде зроблено, існує ризик втрати пенсії, і кошти, отримані як переплата, доведеться повернути до бюджету.

Кожен пенсіонер, який звертається за призначенням пенсії та отримує Пам’ятку пенсіонера, підписує заяву, яка підтверджує дотримання вимог законодавства. У разі відсутності інформації про працевлаштування у Реєстрі застрахованих осіб, пенсіонеру необхідно надати відповідні документи, що підтверджують їхню зайнятість.

Якщо пенсіонер приховав інформацію про свою трудову діяльність, а представники ПФУ виявили цю інформацію через інші державні реєстри загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також фізичних чи юридичних осіб-підприємців, то йому може бути запропоновано повернути переплачені кошти.

Якщо пенсіонер відмовиться добровільно повертати переплату, то ПФУ має право ухвалити рішення про вирахування 20% з майбутніх пенсійних виплат.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні