Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаТариф на світло вдвічі менший: хто може платити за кіловат 1,32 замість...

Тариф на світло вдвічі менший: хто може платити за кіловат 1,32 замість 2,64 гривні

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 червня в Україні встановлено новий тариф на електроенергію, який наразі становить 2,64 гривні за 1 кіловат. Але споживачі мають можливість платити за світло 1,32 гривні.

З 1 червня тарифи на електроенергію збільшилися майже на 80%, також скасовано розбивку за кількістю спожитих кіловат. А це означає, що для українців, які споживають 100 кіловат на місяць та 1000 кіловат, вартість тарифу не змінюється.

Раніше ми розповідали, що робити з неправильними показаннями у платіжках за газ.

Раніше діяли такі ціни:

  • до 250 кіловат на місяць 1,44 грн;
  • понад 250 кіловат на місяць – 1,68 грн.

Перші платіжки із підвищеними сумами українці отримають уже у липні.

Але споживачі мають можливість платити замість 2,64 грн всього 1,32 грн. Йдеться про нічний тариф, тобто знижена ціна дійсна з 23.00 до 07.00.

Наприклад, якщо звичайний лічильник за місяць намотує 400 кВт-год, то в платіжці нарахують трохи більше ніж 1050 гривень. Але двозонний лічильник дозволяє заощадити значну суму, особливо якщо перевести найенергоємніші роботи на нічний час. Так, уночі можна включати бойлер, хлібопічку, пральну машину, посудомийну машину, кондиціонер.

Особливо нічний тариф вигідний у будинках із електричним опаленням. У середньому по Україні одне таке домогосподарство намотує до 1000 кВт-год на місяць.

Такий лічильник можна придбати самому або у оператора мереж. Коштує він у середньому у діапазоні 1500-3000 гривень. Отже, окупність займає близько року, але також залежить від того, скільки електрики ви споживаєте.

Також потрібно укласти двотарифний договір із постачальником електроенергії. Для цього потрібно подати заяву до обленерго, отримати новий договір та рахунок, сплатити встановлення лічильника та протягом 14 днів його мають замінити.

Джерело: Обозреватель

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні