П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ГоловнаГрошіПереселенці залишаться без виплат: кому припинять нараховувати 2000 та 3000 гривень на...

Переселенці залишаться без виплат: кому припинять нараховувати 2000 та 3000 гривень на проживання

Этот материал также доступен на русском языке
Внутрішньо переміщені особи – це громадяни нашої країни, які через війну та активні бойові дії змушені були залишити свій будинок і перебратися до більш спокійних регіонів. Багато хто з них усе втратив.

Держава щомісяця сплачує переселенцям допомогу на проживання. Для дорослих – це 2000 гривень, а для дітей та осіб з інвалідністю – 3000 гривень.

Хоча є фактори, які можуть спричинити відмову в державній підтримці.

Про це пише Юридичний порадник для ВПО.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як одержати продуктові набори.

Кому і через що можуть відзначити виплати?

  • Територіальну громаду, з якої перемістився переселенець, виключили зі Списку територій, де ведуться бойові дії, або тимчасово окупованих територій

Законна відмова у призначенні допомоги та законна причина припинення виплат. Виняток! Право на допомогу мають ВПО, житло яких зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження, та такою особою:

подано заявку на відшкодування відповідних втрат до 20 травня 2022 року через Дію, або надано документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, викликаних військовою агресією РФ.

  • Людина не проживає за вказаною адресою

Про зміну фактичного місця проживання слід інформувати органи соціального захисту протягом 10 календарних днів. Якщо перевірка виявить відсутність людини за вказаною адресою, а нова не зареєстрована, то грошові виплати анулюють. Довідка внутрішньо переміщеної особи залишиться дійсною.

  • Людина виїхала за межі України

Перебування за кордоном понад 60 днів є підставою для анулювання фінансових нарахувань та статусу ВПО.

  • ВПО до 24 лютого 2022 року не мають права на гроші

Цей пункт залежить від конкретної ситуації. Передбачено, що українці, які мали статус внутрішньо переміщеної особи до початку повномасштабного вторгнення, та станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу, можуть претендувати на виплати. Також виплати належать і тим, хто повторно евакуювався з окупації чи зони бойових дій.

  • Діти переселенців не отримують виплати

Також спірний пункт, що змінюється під впливом обставин. Діти, що народилися у ВПО, мають право на отримання довідки переселенця. Щодо допомоги на проживання, то вони мають право на грошові виплати за умови, що їхні батьки після 24.02.2022 р. перемістилися із населеного пункту в районі військових (бойових) дій чи окупації.

Які доходи не впливають на отримання допомоги на проживання?

На отримання допомоги на проживання у розмірі 2000 та 3000 тисяч не впливають:

  • гуманітарна допомога;
  • гроші від міжнародних організацій;
  • субсидії на оплату житлово-комунальних послуг;
  • інші види соціальної допомоги та компенсацій;
  • офіційне працевлаштування або реєстрація фізичної особи-підприємця;
  • придбання нерухомого або рухомого майна.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні