П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 1 липня - День архітектури та День слідчого в...

Яке сьогодні свято: 1 липня – День архітектури та День слідчого в Україні

Этот материал также доступен на русском языке
1 липня 2023 року – це субота. Сьогодні в Україні своє професійне свято відзначають слідчі та архітектори.

День архітектури України

Професійне свято українських архітекторів та поціновувачів архітектурних шедеврів країни — День архітектури України відзначається щороку 1 липня. Він встановлений на підтримку ініціативи архітекторів та містобудівників, їх творчих спілок, працівників проектних організацій та місцевих органів містобудування та архітектури.

Всесвітній день архітектури було засновано Міжнародною спілкою архітекторів, заснованою у 1946 році, після Другої світової війни. Тоді треба було піднімати з руїн міста, відновлювати підприємства, відтворювати пам’ятники архітектури. Спочатку він відзначався 1 липня, але у 1996 році було вирішено приурочити святкування Дня архітектури до Всесвітнього дня житла, що відзначається у понеділок жовтня. Це рішення ухвалила Міжнародна спілка архітекторів на XX Генеральній асамблеї ООН у Барселоні. Але в Україні дату відзначення Дня архітектури зберегли за 1 липня.

День слідчого в Україні

Сьогодні своє професійне свято відзначають слідчі поліції, СБУ та прокуратури. Робота слідчого вимагає особливої уваги до деталей, розвиненої інтуїції, аналітичних здібностей та об’єктивності. Апарат слідчих у системі органів внутрішніх справ з’явився 1963 року. З того часу багато води вибігло, професія слідчого змінювалася та розвивалася, з’являлися нові методи роботи. 1998 року Міністерство внутрішніх справ України офіційно започаткувало День слідчого, який щорічно відзначається 1 липня.

Міжнародний день анекдоту та жартів

Ідея створити такий цікавий день належить американському графіку та письменнику Вейну Рейнагелю. Ця людина відома у всьому світі завдяки її фантастичним романам. Подія почалася в 1994 році і з того часу вона набула популярності в багатьох країнах світу і щорічно відзначається 1 липня.

1 липня – цей день в історії

1911 – Польський біохімік Казимир Функ уперше використав слово “вітамін”;

1936 – У Нью-Йорку вперше вийшов роман Маргарет Мітчел “Віднесені вітром”;

1946 – Проведено перше післявоєнне випробування атомної бомби на атоле Бікіні;

1961 – У Торонто (Канада) відкрито пам’ятник Тарасу Шевченку;

1976 – Василь Романюк – майбутній Святіший Патріарх Київський та всієї Русі-України Володимир – відмовився від радянського громадянства;

1989 – У Києві утворено Народний Рух України;

1997 – Гонконг було передано під управління Китайської Народної Республіки;

2013 – Хорватія приєдналася до Європейського Союзу;

2014 – Верховна Рада України заснувала орден Героїв Небесної Сотні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні