Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні відновлено обов'язкові повірки лічильників: для кого зробили виняток

В Україні відновлено обов’язкові повірки лічильників: для кого зробили виняток

Этот материал также доступен на русском языке
У будинках українців відновлюють повірку індивідуальних приладів обліку комунальних послуг (лічильників). Рішення уряду поширюється на всіх громадян, окрім тих, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях.

Повірки відновлено згідно з постановою Кабінету Міністрів України №440 від 7 квітня 2023 року.

Таким чином скасовано дію постанови Кабінету міністрів «Деякі питання повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах військового стану» від 5.04.2022, якою в умовах дії військового стану, а також протягом трьох місяців після його завершення дозволялося не здійснювати повірку засобів вимірювальної техніки в Україні.

Нагадаємо, перевірку лічильників води мають право здійснювати тільки уповноважені організації.

Відповідно до частини п’ятої статті 17 Закону «Про метрологію та метрологічної діяльності» повірка законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що знаходяться в експлуатації, проводиться:

  • науковими метрологічними центрами, що мають міжнародно визнані калібрувальні та вимірювальні можливості за відповідними видами та підвидами вимірювань та/або із застосуванням національних еталонів;
  • науковими метрологічними центрами, метрологічними центрами та перевірочними лабораторіями, уповноваженими на перевірку відповідних засобів.
  • перелік уповноважених організацій на проведення повірки засобів вимірювань розміщено на офіційному вебсайті Міністерства економіки України (me.gov.ua) у підрозділі «Метрологія» розділу «Технічне регулювання» рубрики «Діяльність».

Голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко пояснив, що інтервал між повірками лічильників води та тепла становить 4 роки. Перевірку здійснюють ліцензовані організації. Лічильник води можна перевірити на місці, не знімаючи.

Також експерт зазначив, що якщо вчасно не провести повірку лічильників, можуть прийти платіжки із “космічними сумами”. Показання “простроченого” лічильника не приймаються і платити доводиться за нормами, зазвичай значно вищими від фактичного споживання.

Хто має платити за повірку лічильників у квартирі – має бути прописано у договорі з постачальником комунальної послуги. У законодавстві зазначено, що платить власник лічильника – той, хто його купував. А загальнобудинковими лічильниками займається або постачальник послуг, або ОСББ.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що українцям готують нові тарифи на воду – що відомо.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні