Неділя, 7 Липня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі свята відзначають в Україні 13 червня?

Які свята відзначають в Україні 13 червня?

Этот материал также доступен на русском языке
13 червня 2023 року – це вівторок. Сьогодні у 2014 році від російських окупантів було звільнено Маріуполь. На жаль, 2022 року окупанти його захопили, але він обов'язково буде українським.

День визволення Маріуполя від російських окупантів

У 2014 році 13 червня розпочалася активна фаза штурму Маріуполя. Штаб-квартиру бойовиків зачищали бійці батальйону “Азов”. Окрім них Маріуполь звільняли дві роти батальйону “Дніпро-1”, 1-а бригада Національної гвардії та бійці 79-ї окремої аеромобільної бригади.

Бій тривав кілька годин. Звільнення Маріуполя стало переломним моментом у ході російсько-української війни у 2014 році та завадило подальшій окупації України.

2022 року агресор знову захопив героїчне місто. Але Маріуполь обов’язково буде українцем.

 

Міжнародний день розповсюдження інформації про альбінізм

Цей день встановлений резолюцією Генасамблеї ООН від 18 грудня 2014 року, яка закликає держави вживати дієвих заходів щодо ліквідації будь-яких видів дискримінації людей, які страждають на альбінізм.

Згідно зі світовою статистикою, на 20 тисяч дітей народжується одна дитина з альбінізмом — частковою або повною відсутністю пігменту меланіну. Люди-альбіноси мають дуже світлу шкіру, біляве волосся та вії.

День швейної машинки

У цей день 1790 року у Великій Британії була запатентована швейна машинка. Даний винахід став дуже важливим для текстильної промисловості, а сам пристрій свого часу був у кожному будинку.

День сонечок

Сонечко в багатьох культурах світу вважалося і вважається символом удачі. Тому в низці культур вбивство цієї комахи було заборонено.

Саме з фольклором та давніми віруваннями пов’язана і етимологія назви комахи. У більшості культур назва цього жука пов’язана з Богом чи Дівою Марією, а також з християнськими святими. У ряді культур простежується асоціація із Сонцем.

Сонечка поширені практично у всіх широтах, за винятком Антарктиди і зони вічної мерзлоти.

13 червня – цей день в історії

1895 – У Французькій республіці проходять перші у світі автомобільні перегони (середня швидкість автомобілів близько 24 км / год);

1983 – На ринок у США надійшов перший серійний мобільний телефон. Пристрій під назвою “Dynatac 8000x” виробництва компанії “Motorola” важив майже 800 г, а його довжина становила 33 см;

1983 – Американський космічний зонд “Піонер-10” перетнув орбіту Нептуна і став першим витвором людини, яка покинула межі Сонячної системи;

2000 – У Пхеньяні відбулася перша зустріч між лідерами Північної та Південної Кореї;

2014 – Українські війська звільнили місто Маріуполь від проросійських терористів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні