Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПрогноз космічної погоди з 30 травня по 12 червня

Прогноз космічної погоди з 30 травня по 12 червня

Этот материал также доступен на русском языке
У період магнітної бурі лікарі радять дотримуватися правил здорового способу життя для хорошого самопочуття, тому що її бурі можуть негативно впливати на наше самопочуття, через що цілий день буде зіпсований. Вчені із сонячних лабораторій цілодобово стежать за Сонцем та роблять прогнози про такі явища.

Прогноз космічної погоди з 30 травня по 12 червня

30-31 травня, 11 червня – очікується спокійна геомагнітна ситуація.

1, 3, 5, 7, 9-10 червня – можливими є окремі збурені періоди.

2, 4, 6, 8, 12 червня – прогнозується підвищена геомагнітна активність, можливими є періоди штормової космічної погоди.

Михайло Рябов,

старший науковий співробітник Одеської обсерваторії Радіоастрономічного інституту НАН України

Від чого залежить частота бур

Частота магнітних бур безпосередньо пов’язана з сонячною активністю. Та, своєю чергою, підвищується і згасає, утворюючи цикли, які у середньому 11 років. Тому за місяць може статися до восьми магнітних бур у період максимальної інтенсивності або не виникнути жодної за мінімальної. При цьому висока сонячна активність далеко не завжди призводить до сильних геомагнітних збурень.

Чи можна передбачити магнітні бурі

Так можна. Наприклад, США цим займається Центр прогнозування космічної погоди (SWPC). Він входить до складу NOAA. Для прогнозів співробітники SWPC та NOAA використовують дані із супутників Землі та результати спостережень за космічними тілами. Вчені створюють і вдосконалюють прогностичні моделі, які допоможуть їм прогнозувати погоду в космосі так само, як це роблять метеорологи.

Однак треба розуміти, що жодні тижневі чи місячні геомагнітні прогнози неможливі, адже ситуація на нашій зірці може змінитись за хвилини. І навіть якщо вчені знають, що викид маси стався, вони не можуть з високою точністю стверджувати, чи потрапить він у Землю чи ні.

Найбільш довгостроковий прогноз – 27-денний – заснований на періоді обертання Сонця навколо своєї осі. Він не вказує дату і час бурі, лише повідомляє ймовірність того, що потенційно небезпечні зони можуть виявитися спрямованими на нашу планету.

Найбільш точні геомагнітні прогнози робляться за добу або за кілька годин до того, як буря накриє Землю. Вони ґрунтуються на даних астрономічних супутників, які фіксують обурення сонячного вітру.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні