Новини

Яка риба найбезпечніша і найкорисніша для пенсіонерів – справа зовсім не в ціні

Для регулярного вживання медики радять вибирати дрібні тушки морської риби (тріска, оселедець, камбала, сардини): ця риба накопичує в кілька разів менше свинцю і ртуті. А ось рекордсменом за вмістом ртуті є тунець, але якщо вводити його в раціон в обмежених кількостях, то шкоди здоров’ю він не завдасть.

Найбезпечнішою вважається морська риба, її виловлюють далеко від берега, а це дає хоч якусь гарантію екологічної чистоти. Така риба містить високу кількість жирних кислот Омега-3 і багато білка.

Що стосується річкової риби, то в ній можуть бути паразити (гельмінти опісторхози), які не завжди вдається знищити при термічній обробці. Потрапляючи в організм, вони здатні вражати печінку і жовчовивідну систему, призводячи до важких наслідків для всього організму. Тому, під час приготування, намагайтеся річкову рибу піддавати тривалій термічній обробці.

Для пенсіонерів, вагітних жінок, людей, які борються із зайвою вагою, та дітей корисними вважаються «худі» сорти риби, які містять не більше 4% жиру: тріска, камбала, хек, щука, судак, окунь, мінтай.

Так, у трісці міститься невеликий відсоток жиру, у неї смачне біле м’ясо і великий відсоток білка — близько 17 г на 100 г продукту. А ще, вона запобігає захворюванням серця та судин, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, покращує обмін речовин.

Нежирна риба ідеально для повноцінної вечері: в ній багато білка, її калорійність не перевищує 100 ккал на 100 г, і це ніяк не погіршує її смакових і поживних якостей.

Причому користь риби не залежить від її вартості.

Ще однією недорогою та корисною рибою є мінтай. Її можна додавати в меню при цукровому діабеті, панкреатиті і гастриті, подагрі.

Головна перевага жирної риби – це велика кількість Омега-3 жирних кислот.

Найжирніші рекордсмени — скумбрія, івасі, сайра, палтус, оселедець. Лосось, кета, горбуша, сазан, тунець і форель відносяться до помірно жирних видів, при цьому вони також багаті Омега-3 жирними кислотами, які потрібні для нормальної роботи серця, мозку та імунітету.

Новое на сайте

  • Новини

Постеліть це на землю і забудете про бур’яни: на вашій ділянці вони точно не будуть рости

Бур'яни з'являються на наших ділянках разом із культурними рослинами, а іноді й раніше. До яких…

30/04/2024 22:57
  • Новини

Погода в Україні на середу, 1 травня

1 травня очікується сонячна погода без опадів у всій Україні.

30/04/2024 22:11
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 1 травня

Чи будуть цього дня геомагнітні хвилювання?

30/04/2024 21:33
  • Статті

Чому не виходить великодня паска: типові помилки та корисні поради, як виправити

Для тих, хто пече паски самостійно, дуже важливо, щоб вони вийшли пишними ароматними, здобними, щоб…

30/04/2024 20:35
  • Статті

Як склалася доля українців, які 58 років тому водрузили над Києвом наш прапор

У ніч на 1 травня далекого 1966 року двоє товаришів по робочому гуртожитку над головним…

30/04/2024 19:52
  • Новини

Гороскоп здоров’я на травень: Близнюкам треба більше гуляти, а Дівам – спати

Весна закінчується, попереду літо, але астрологи радять не розслаблятися та продовжувати стежити за своїм самопочуттям.…

30/04/2024 19:15