Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі свята відзначають в Україні 8 червня?

Які свята відзначають в Україні 8 червня?

Этот материал также доступен на русском языке
8 червня 2023 року – четвер. У цей день відзначається Всесвітній день океанів, а також у 1869 році був запатентований перший у світі пилосос.

Всесвітній день океанів

Це свято відзначають усі, хто має відношення до Світового океану. Це не лише екологи та іхтіологи, а й працівники акваріумів, дельфінаріїв та зоопарків, які проводять наукову роботу та координують свої зусилля щодо захисту мешканців морських глибин. Усі заходи цього дня відбуваються з однією метою — нагадати про величезну роль Світового океану у нашому повсякденному житті та мобілізувати всіх небайдужих до раціонального ставлення до цієї важливої частини біосфери.

Запатентовано перший у світі пилосос

8 червня 1869 запатентований перший у світі пилосос, названий ним “Whirlwind” (тримати в руках і направляти). У його верхній частині була ручка, з’єднана ремінним приводом з вентилятором. Ручка рухалася рукою. Пилосос був легкий і компактний, але незручний в експлуатації через необхідність одночасно крутити ручку і штовхати пристрій по підлозі.

Перші пилососи продавалися по 25 доларів за штуку (немала сума на ті часи, якщо врахувати, що на той час 1 американський долар становив близько 23 грамів срібла). Більшість пилососів було продано в Чикаго та Бостоні. Однак частина їх, ймовірно, згоріла у Великій пожежі Чикаго. Лише два збереглися до наших днів, один із них експонується в історичному центрі компанії “Нооver”.

Що сталося в Україні та світі 8 червня?

1912 – У Лос-Анджелесі заснована кіностудія Universal;

1915 – Казимир Малевич створив свій перший “Чорний квадрат” (відомо 4 авторські варіанти);

1940 – Відкритий нептуній, 93 елемент у таблиці періодичних елементів;

1947 – Вперше відкривається судноплавство по всьому Дніпру;

1949 – Роман Джорджа Оруелла “1984” вийшов у світ;

1963 – Американські кардіологи оголосили першу кампанію проти куріння;

1984 – У Гільдію кіноакторів США почесним членом прийнято діснеївське каченя Дональд Дак;

1989 – У Франції вперше представлений бойовий вертоліт Мі-28;

1993 — Розпочався всеукраїнський страйк шахтарів;

1999 – Вперше в Україні стала доступна програма міжнародного бакалаврату. Навчання за цією програмою запропонувала своїм учням Печерська міжнародна школа у Києві.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні