П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУ Пенсійному фонді зробили важливу заяву про пенсію: багатьом українцям потрібно перевірити...

У Пенсійному фонді зробили важливу заяву про пенсію: багатьом українцям потрібно перевірити дані

Этот материал также доступен на русском языке
Проста аксіома: немає стажу – немає пенсії, тому всім українцям без винятку потрібно не лише накопичувати страховий стаж, а й стежити за тим, щоб його було враховано.

Як це зробити – підказали у Пенсійному фонді.

Раніше ми розповідали, кому збільшать пенсії у червні.

До фахівців ПФУ звернувся мешканець Житомирської області із запитанням: «Як перевірити страховий стаж та сплату внесків роботодавцем?»

Щоб вийти на пенсію у 2023 році, необхідно мати від 30 років страхового стажу, а наступного – 31.

З 2028-го для призначення пенсії  обов’язково потрібно буде мати не менше 35 років стажу. 1 січня 2004 року підтверджується виключно відомостями про сплату страхових внесків із Реєстру застрахованих осіб.

Але як перевірити, чи зараховується до стажу все, що людина відпрацювала?

Тим більше в умовах воєнного стану, коли підприємства та організації працюють нестабільно.

На сьогоднішній день є два основні способи перевірити наявність сплати страхових внесків: відвідати безпосередньо сервісний центр Пенсійного фонду або зробити це дистанційно за допомогою Інтернету.

У ПФУ детально зупинилися на другому варіанті.

Щоб перевірити свій стаж, потрібно відвідати веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду за посиланням https://portal.pfu.gov.ua/ або завантажити мобільний додаток до Пенсійного фонду.

Далі в обох випадках принцип дій приблизно однаковий.

У Пенсійному фонді повідомляють, що інформація про застрахованих осіб може не відображатися на веб-порталі електронних послуг, якщо страхувальник не надав звіту про суми нарахованої зарплати особи та суми сплаченого страхового внеску.

Для відображення відповідної інформації у розділі «Електронна трудова книжка» необхідно звернутися до свого роботодавця, а він має надати потрібні звітні дані.

Ще простіше отримати відомості про сплату страхових внесків через мобільний додаток Дія.

Для цього в програмі зайдіть у меню “Послуги”, в ньому потрібно вибрати розділ “Довідки” та вибрати пункт меню “Довідка ОК-5” або “Довідка ОК-7”. Це довідки, що містять відомості про трудовий та страховий стаж людини. Незважаючи на те, що використання програми Дія набагато простіше, реєстрація на веб-порталі Пенсійного фонду дає більше можливостей саме тим, хто цікавиться своєю майбутньою або вже призначеною пенсією.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні