П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯк визначається розмір пенсії – важливе роз'яснення Пенсійного фонду

Як визначається розмір пенсії – важливе роз’яснення Пенсійного фонду

Этот материал также доступен на русском языке
У 2023 році для того, щоб вийти на пенсію у 60 років (причому чоловікам та жінкам) потрібно мати від 30 років стажу.

На відміну від багатьох країн світу, загальний пенсійний вік для чоловіка і жінки в залежності від страхового стажу однаковий (60, 63 або 65 років). Вимоги до страхового стажу для призначення пенсії за віком для чоловіків та жінок також однакові та визначені статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

У Пенсійному фонді роз’яснили від чого залежить розмір пенсії і як він визначається. Умови призначення, формула розрахунку та виплати пенсії залишилися незмінними. Є загальні норми, визначені Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме розмір пенсії кожної особи є індивідуальним і залежить від її страхового стажу та заробітку.

Раніше ми розповідали, кому з пенсіонерів виплатять доплату до пенсії у червні.

Мінімальний розмір пенсії складає 2093 грн, мінімальна пенсійна виплата для непрацюючих осіб становить 2520,00 грн, максимальний розмір пенсійної виплати становить 20930 грн. (2093×10).

При цьому при призначенні пенсії застосовується середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії (у 2023 році – 12236,71 грн.)

Виплата пенсії провадиться з 4 по 25 число кожного місяця. За кожним пенсіонером закріплено певну дату.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні