П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнці можуть втратити частину пенсійних виплат через помилку: на що потрібно звернути...

Українці можуть втратити частину пенсійних виплат через помилку: на що потрібно звернути увагу

Этот материал также доступен на русском языке
У зв'язку з тим, що трудовий стаж, необхідний для виходу на пенсію, до 2028 року збільшуватиметься, будь-яка допущена помилка в записах у трудовій книжці може негативно позначитися на сумі виплат, які отримують пенсіонер.

Є інструкція, де чітко прописано порядок ведення трудових книжок в Україні, якого потрібно дотримуватись.

Справа в тому, що Пенсійний фонд може відмовити в зарахуванні певного періоду робочого стажу. Це відбувається, якщо сторінки трудової книжки заповнені із порушенням вимог. У такому разі слід звернутись до суду.

Раніше ми розповідали, що українці можуть збільшити кількість стажу і розмір майбутньої пенсії.

Що потрібно зробити, щоб не втратити стаж

  • Всі записи у трудовій книжці вносяться після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого терміну, а у разі звільнення – у день звільнення.
  • Записи виконуються арабськими цифрами (число та місяць двозначними). Наприклад, якщо робітника прийнято на роботу 5 січня 1993 р., у трудовій книжці записується “05.01.1993”.
  • Записи виконуються акуратно, кульковою ручкою, чорнилом чорного, синього або фіолетового кольорів, і засвідчуються печаткою запис про звільнення, а також відомості про нагородження та заохочення.

Якщо у Пенсійному фонді відмовили вам у зарахуванні певного періоду до страхового стажу через неправильно заповнену трудову книжку, то ви можете звернутися до суду та визнати дії Фонду протиправними.

Тому майбутні пенсіонери повинні уважно перевіряти записи у трудовій книжці — адже справді прикро втрачатиме значні суми виплат через чиїсь помилки. До речі, перевіряти потрібно не лише паперові трудові, а й наскільки можна записувати в електронних трудових книжках. Якщо підприємство ще працює, то можна виправити помилки, а якщо – ліквідовано, то зробити це буде набагато складніше, доведеться звертатися до суду.

Джерело: progroshi

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні