Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовини30 травня – Всесвітній день боротьби проти астми та алергії: що ми...

30 травня – Всесвітній день боротьби проти астми та алергії: що ми не знаємо про ці хвороби

Этот материал также доступен на русском языке
30 травня 2023 року – вівторок. Цього дня відзначається Всесвітній день боротьби з астмою та алергією, День жіночої емансипації. Православні християни вшановують пам'ять Апостола Андроніка та святої Іунії, Праведного Іона Одеського.

Всесвітній день боротьби проти астми та алергії

За даними статистики, на алергічні захворювання страждає понад 40% світового населення, а до 2025 року ця позначка зросте до 50%. Так, на сьогодні кожен третій житель планети хворий на алергічний риніт і майже кожен десятий — бронхіальну астму. Дані не втішні, тому цей день покликаний підвищити поінформованість людей про такі серйозні захворювання, як бронхіальна астма та алергія з метою їх ефективної профілактики, ранньої діагностики та лікування.

Алергія є реакцією імунної системи організму на алерген, що призводить до різноманітних порушень в організмі: запалення, спазму бронхів, некрозу, шоку та інших змін.

Бронхіальна астма є гетерогенним захворюванням, яке зазвичай характеризується хронічним запаленням дихальних шляхів. Визначається наявністю наступних симптомів: свистячого дихання, задишки, почуття стиснення у грудній клітці та кашлю. Значна кількість таких хворих має алергію на ті чи інші речовини, що може стати причиною розвитку захворювання.

Як запобігти виникненню алергічних захворювань:

  • потрібно регулярно прибирати та провітрювати свій будинок, щоб уникнути впливу домашніх алергенів;
  • на роботі потрібно використовувати засоби індивідуального захисту, щоб уникнути впливу промислових алергенів;
  • важливо відмовитися від куріння;
  • при перших проявах алергії слід звертатися до лікаря;
  • ніколи не займайтеся самолікуванням.

День жіночої емансипації

Емансипація жінок — це надання жінкам рівноправності у суспільному, трудовому та сімейному житті. Вона передбачає право жінок на освіту, вибори до державних органів влади, право на працю та рівну зарплату з чоловіками.

За даними Heinrich-Böll-Stiftung, загальна ситуація у світі навіть зараз досить сумна. Жінки часто працюють нарівні із чоловіками, але платять їм за це менше. Жінкам важче здобути керівні посади, у тому числі й пробитися до державної влади, навіть на регіональному рівні.

Що сталося в Україні та світі 30 травня?

1896 – У Нью-Йорку зафіксовано першу в історії ДТП: велосипедист зламав ногу в зіткненні з автомобілем:

1921 – Було засновано Донецький гірничий технікум (з 1926 – гірничий інститут);

1923 – У Празі засновано Українське історико-філологічне товариство;

1942 – Авіація Великобританії здійснила перший масовий наліт на Третій Рейх – у рейді брали участь близько тисячі літаків;

1985 – У Франції на авіакосмічному салоні відбувся перший показ літака Ан-124 “Руслан”;

1999 – У Мінську в тисняві в переході станції метро “Немига” загинуло 54 особи, сотні поранено;

2000 – У день похорону українського композитора Ігоря Білозіра, який помер від травм, отриманих у бійці з російськими шовіністами, на вулиці Львова вийшли понад 100 тисяч людей.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні